enbg

България няма държавна политика и стратегия за българите в чужбина

2.6.2010 | коментара

1 юни 2010 г.

Гост в шоуто беше уволнената шефка на Агенцията за българите в чужбина. Това уволнение се случи с много интерес мотив- по думите на Божидар Димитров – „Правителството уволни, заради нелоялност към управляващия екип, шефката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.”

Вече бившият председател на Агенцията г-жа Манджукова разказа, че била шеф 10 месеца. Обяснява, че назначението й било странно. Тя е бесарабска българка, от Украйна. В България е от 1989 г. Завършва Българска филология в СУ. Веднага след завършването започва работа в току-що създадената Агенцията за българите в чужбина през 1993 г., когато Георги Данаилов бил първия й председател. Така продължило до 2007 г., когато тя напуска, за да последва една своя мечта. В продължение на две години е водеща на предаване, пак за българите в чужбина, „Облаче ле, бяло”.

След две години водене на предаването, получава предложение от Божидар Димитров да стане председател на Агенцията. Тя му казва, че това не може да се случи, защото „на такава длъжност се назначават политически лица”. Неговият отговор бил: „Момиче, ти не разбра ли, че това Правителство назначава експерти, а не политици!”

В тази работа няма възможност за кариера, признава Райна Манджукова. Съгласила се да поеме поста, защото за 15 години видяла какво трябва да се случва и какво трябва да прави тази агенция. Решава да пробва, бидейки на чело на тази агенция, да свърши нещата, които трябва да се вършат.

Признава, че преди всичко била щастлива, че вече има министър, който отговаря ЗА българите в чужбина и други неща, а не – за бедствията, авариите И българите в чужбина, както било преди това. Това дало голяма надежда, както на българите в чужбина, така и на нея, която признава, че никога не е преставала да се интересува от тази тема и да я боледува. По думите й за тези 10 месеца се случили много неща, особено като се има предвид, че година и половина агенцията била без председател.

На въпрос дали държавата се грижи за българите в чужбина, отговори така: „Какво значи държавата? Държавата, това са държавни институции. В тези държавни институции работят много хора, и всеки прави нещо – мъничко, дотам, докъдето му стигат емоциите, дотам, докъдето му стига желанието, но основна държавна политика няма, стратегия няма. Така, както е нямало през 1993 г., така няма и през 2010-а.”

По закона за държавната администрация Райна Манджукова е уволнена от Министерски съвет. В Заповедта за уволнение не е посочен мотив. Истинската причина изтъква сама – били в командировка в Чехия заедно с председателя на НС Цецка Цачева, във връзка с 24 май. „В срещи с наши сънародници, на няколко пъти споменах…, защитих институцията, която оглавявам. Казах, че не можем да свършим всичко, защото липсва координация между държавните институции в България.” – разкрива Манджукова. На въпрос защо е казала тези неща, тя отговаря: „защото е така, аз не мога да лъжа тези хора – те ме познават и ми вярват. От друга страна, не мога да подлагам на натиск моите хора в Агенцията, колегите, които работят – те да бъдат отговорни за всичко. Затова казах, че ние правим, каквото можем, но ни липсва координация.”

По-нататък нещата се развили светкавично. След последната среща в Чехия г-жа Цачева й споменала, че за нейното поведение, ще бъдат сезирани на най-високо ниво в България. Райна Манджукова признава, че очаквала наказание, но не и уволнение, и то в първия работен ден след празниците. „Дълго време съм си градила името и, ако ме бяха уволнили за някакъв гаф, щеше да ми е обидно и то не за мен, а че не съм могла да оправдая надеждите на хората извън България.” – казва бившата шефка на агенцията и допълва, че сега се чувства удовлетворена, защото осъзнава, че оставайки в екипа на това Правителство, би била поредният „човек, който е излъгал надеждите на хората навън. Защото една излъгана надежда боли повече, отколкото една притъпена.”

По думите на г-жа Манджукова, тя не е имала разговори с никого, просто е била уведомена, че е уволнена. Докато са в Чехия Цецка Цачева й казала: „Вие се оплаквате, че никой не Ви чува, е сега ще бъдете чута на най-високо ниво.” Високото ниво обаче не пожелало да я чуе. Друг интересен факт е, че била предупредена и от Божидар Димитров, че си подритва трудовата книжка с такива изявления.

Райна Манджукова заяви, че ще продължи в неправителствения сектор, защото има много неща за вършене. Тя подчерта, че не иска да се върне в държавната администрация.

Думите й на финала бяха такива: „Искам хората, които си дават гласовете и, които вярват, да бъдат по-внимателни. Защото в 21 век, такива неща като освобождаване за елементарна истина, просто не трябва да се случват. Но те няма да се случват, ако ние не позволим те да се случват.”