enbg

Бойко Ноев, 17 октомври 2017 г.

17.10.2017 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият министър на отбраната в служебния кабинет на Ренета Инджова – Бойко Ноев. Пред водещия Слави Трифонов той коментира намесата на правителството в работата на частните оръжейни дружества, модернизацията на бойните самолети и проблемите в армията.

Като отправна точка за първите думи на Бойко Ноев послужи проведения днес Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Бойко Ноев заяви, че не помни нито едно решение на КСНС, което да е било изпълнено. Особено фрапантен, по думите му, е бил един от консултативните съвети при Румен Радев, на който са се обявили грандиозни обещания за самолети и за отбрана, но впоследствие нищо положително не се е случило в сектора и „нищо не е мръднало и на йота“.
Бившият министър на отбраната сподели, че е натъжен от факта, че много военнослужещи напускат армията. „Съвсем спокойно можем да кажем, че армията едва ли е в състояние да изпълни конституционните си задължения – това е горчивата истина“, каза Бойко Ноев.

Гостът на Слави коментира и няколкомесечната сага с оръжейните дружества. Той сподели, че е бил съпричастен със стачкуващите работници от „Дунарит“ и „Емко“ и дори се е включил в митинг шествието им. Ноев разказа, че там е видял в книгата за солидарност с работниците да се подписват и полицаите, грижещи се за реда на митинга. „Това трябва да говори много на управляващите“, смята Бойко Ноев. Според него е била похабена много обществена енергия, защото вместо да протестират срещу, по думите му – едно безобразие, работниците са можели да изработят допълнително „национални блага, брутен национален продукт“. Ноев допълни, че стотиците полицаи, ангажирани с протеста, пък са можели да се борят с престъпността вместо да пазят управляващите от народния гняв.

Бойко Ноев коментира сагата с „Емко“ и по същество. Според него случаят с „Емко“ е злоупотреба с държавната власт за частни цели. Ноев е на мнение, че случаят с частното оръжейно дружество е повторение на „събарянето на КТБ“ – „използването на държавния ресурс – НАП, жандармерия, прокуратура, срещу „две бели предприятия“ („Емко“ и „Дунарит“). По думите му атаката на държавата срещу „Емко“ е започнала, след като офшорката „Виафот“ (б.а. Според публикации в медиите зад нея стои Делян Пеевски) не е успяла да придобие едно от печелившите предприятия от активите на КТБ – „Дунарит“ и след като българският съд е отсъдил в полза на „Емко“, „която с бели пари, по банков път придобива акциите на „Дунарит“. Ноев отбеляза още, че по темата с оръжейните дружества министърът на икономиката Караниколов е наговорил и продължава да говори лъжи.
Бившият министър на отбраната изрази учудване от факта, че по казуса с „Емко“ и „Дунарит“ не се е изказал президентът Румен Радев. Ноев смята, че един върховен главнокомандващ на въоръжените сили трябва да има пряко отношение към българската военна индустрия.

Слави Трифонов постави пред своя гост и въпроса за една друга сага – споровете за това какъв боен самолет трябва да закупи българското правителство. Бойко Ноев и Слави Трифонов изразиха общото мнение, че България трябва да избере своя боен самолет по линия на своите геополитически интереси, на своите съюзници и на членството си в НАТО. Бойко Ноев заяви, че България трябва да мисли какви преимущества би имала, ако избере самолет по линия на съюзничеството. „Какво може да спечелиш ти от това, че и твоят съюзник ще има този тип самолети – с него ще складираш заедно оръжия, заедно ще го обслужваш, заедно ще летиш във въздуха и ще изпълняваш съвместни задачи. Ами, Швеция няма посолство в България? (б.а. „Грипен“ е шведски изтребител)“ – заяви Бойко Ноев и допълни: „Главният ни съюзник е похарчил за последните 15 години 220 млн. пари, за да издържа българската армия и тя да се обучава, но това не се знае“.
Гостът на Слави смята, че за нито един самолет не е лобирано толкова, колкото за „Грипен“. Бойко Ноев припомни, че ген. Румен Радев е бил председател на комисията по избора на нов боен самолет и че след като е бил избран за президент, той е задействал чрез служебния кабинет процедурата за закупуване на „Грипен“. Ноев заяви, че уважава Румен Радев, но и отбеляза, че липсата на политически опит се е отразила на президента.

Бойко Ноев коментира и доколко Русия е заплаха за националната сигурност. Според него Русия не е най-голямата заплаха за страната ни.
„Най-голямата заплаха за България е нашият бавен икономически растеж, големите социални неравенства, нашата разнебитена система за национална сигурност, включително армията“, каза Бойко Ноев, след което допълни, че вижда заплаха и в процесите на югоизток от България: „На нашата граница с Турция се появява един нов свят, ние ще бъдем границата на един нов свят“.

В края на разговора Бойко Ноев заяви, че задача номер едно на правителството трябва да бъде постигането на икономически ръст над 7%.

Цялото предаване от 17 октомври 2017 г.