enbg

Атина Лао, Мария Милева, Илиана Безинска и Джамиле Камбер, 9 април 2013 г.

9.4.2013 | коментара

Гости в „Шоуто на Слави“ бяха американката Атина Лао, която е преподавател в езиковата гимназия в Благоевград и нейните възпитанички Илиана Безинска, Джамиле Камбер и Мария Милева, които ще представят България на световния финал на младежкото състезание “Светът в движение” в Дубай. Трите момичета, които са в 10 клас на Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград, от 5 месеца се подготвят като отбор и спечелиха правото да представят България на финала на престижното състезание, след участието им на европейския кръг в Прага.

Състезанието се провежда изцяло на английски език, като първият кръг е есе, за което има 6 теми, зададени на място. Вторият кръг е тест по 120 въпроса, които проверяват общата култура на състезателите в редица области – история, наука, изкуство, музика и други. Третият кръг са дебатите, които дават най-много точки, а на финала има още един тест, в който състезателите участват като отбор.

Атина Лао сподели, че е била уверена в успеха на момичетата. Тя е с филипински произход, родена е в Джорджия, но е избрала да преподава в България: „Аз съм тук по програма на американското правителство за обмяна – програмата „Фулбрайт“. Когато кандидатстваш за тази програма, решаваш в коя страна искаш да отидеш и аз си помислих – защо да не отида някъде, където не съм била, където има интересна история, където има много красива природа, забележителности, хубава храна… И България наистина изпълни всички тези критерии.“

Сега Илиана, Джамиле и Мария всеки ден се подготвят за финала на 18 юни в Дубай, като водят дебати. Момичетата се нуждаят от спонсори, за да могат да покрият разходите си за хотел и самолетни билети. А който желае да им окаже помощ, може да се свърже с тяхното училище – Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград.

Цялото предаване от 9 април 2013 г.