enbg

Човек няма думи за смъртта

12.12.2016 | коментара

Вижте какво каза Иван Кулеков в предаването в деня на национален траур за жертвите от Хитрино.

„Човек няма думи за смъртта. Човешката реакция на смъртта е мълчанието. Поклон и минута мълчание. Всичко останало е нелепо. Държавният чиновник, за когото смъртта е някаква нежелана статистика, обявява ден на национален траур и през целия този ден говори по телевизора как ще вземе мерки и как виновните ще бъдат наказани. Макар че единствените наказани в такива случаи винаги се оказват близките на загиналите. В телевизора се появяват и едни странни птици, нещо като дронове, нещо като лешояди, които завират човките си в насълзените очи на опечалените и ги питат как се чувстват. И всичко това се повтаря до втръсване, докато и последния трепет на съчувствие се размие и денят на национален траур се превърне в най-безразличния ден. Същият метод на обезсмисляне чиновниците и птицечовките прилагат и при отбелязване на националните празници. Вече се стигна до положение по нищо да не може да се разбере дали един ден е национален ден на траур, национален празник или нещо друго.
Днес на улицата можеше да се чуят всякакви думи за трагедията в Хитрино, но аз не чух нито един българин да каже, че загиналите са мюсюлмани, че загиналите не са от нашите. Пред смъртта всички сме от нашите, дай Боже да бъдем такива и пред живота.“

Иван Кулеков припомни думите на кърджалийския отец Петър от излъчените скоро кадри с него от едно едно българо-турско гробище. „Нека ги чуем отново като поклон пред общите ни мъртви“, призова Кулеков.

Цялото предаване от 12 декември 2016 г.