enbg

Мисионерът проф. отец Петър Гарена

2.11.2016 | коментара

В коментара си за Деня на народните будители Иван Кулеков представи видео материал за един от днешните българи, съчетали в себе си духовност и патриотизъм – мисионерът проф. отец Петър Гарена.

Отец Гарена, който служи в кърджалийския храм „Св. Георги Победоносец”, показа своя скулптура и разказа, че е мечтал да стане скулптор и художник. Влизайки в църквата той дал обет за нестяжения – да няма лични притежания и светски занимания, затова спира да пише и да рисува. Но след като пада покривът на църквата, той започва да рисува и разбира, че „изкуството е толкова по-голямо, колкото е по-малко,… камъните в реката са истински по една причина – това, което не е истинско, то е смляно на пясък“.

„Така ще кажа и за нашия народ – не е в големите си граници, макар че и такива сме имали, а в същината е“, казва отец Гарена. „Не се плаша, защото едно малко семенце е останало, нашият народ е един малък народ, обаче не се знае дали утре отдолу няма да поникне. Ние го хвърляме и посяваме. Обаче има едно „но“. Кой е тоя, който ще е готов да изгние и да не види какво ще възкръсне? Мен това ме плаши, че няма хора, които са готови да се жертват…“

Освен, че служи на църквата, отец Петър Гарена е професор историк и преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. За срещите със студентите си казва, че е глупаво да сеем жито, когато свърши житото: „Ти сееш не защото сега си гладен, а защото може би утре ще огладнееш, или за догодина ти трябва“. Същото важи и за студентите, в които според Гарена трябва да бъде вложено бъдещето, особено в момента, когато нашето отечество е болно. „Това е като болния родител. Хората по това ще познаят, че човекът е имал деца. А и ти ще си човек, ако се грижиш за своите родители. Нас ще ни познаят за това, че сме българи, ако ние мислим за това отечество. И трябва да му се жертваме по някакъв начин.“

Отец Петър Гарена обикаля като мисионер турските планински села в Родопите и помага на хората в тях. „Днешното мисионерство е едно ходене по водата. Всеки момент не знаеш кога ще те дръпне брата българин надолу“. Според отец Гарена самият въпрос „как така попът ще отиде при турците“, зачертава цялото християнство. „Разликата между всички живи същества и човека е, че само човекът има желанието да прави добро“, казва отец Гарена.