enbg

Уейн Колинс, 3 октомври 2012 г.

3.10.2012 | коментара

Една от легендите на барманското изкуство Уейн Колинс беше гост в „Шоуто на Слави“ и допринесе за приятна и весела атмосфера в студиото като направи за Слави и Ку-ку Бенд два класически коктейла с уиски. Барманът доказа, че не случайно е наречен от вестник „New York Times“ с прозвището „A British Cocktail King”. Той е в България за да подкрепи световния уиски фестивал, на който София е домакин. Уейн Колинс ще проведе и няколко семинара и ще води обучения на български бармани за приготвяне на коктейли, както и за история и еволюция на напитките.

Колинс описа професията си като страхотна: „Пътуваш по целия свят, свързана е с много общуване с хората по всички страни, а освен това се занимаваш със забавление. Това е древна и благородна професия. Тя винаги оцелява, защото когато времената са трудни, всеки има нужда от питие.“ Гостът добави, че през 19-ти век барманите са били ценени като държавници. Преди няколко години Уейн Колинс е бил поканен да е барман на партито по случай рождения ден на кралицата на попа Мадона.

Двата класически коктейла с уиски, които Колинс приготви в студиото бяха уникални не само заради „баланса на ключовите съставки“, който Годжи и Евгени Йотов от „Ку-ку бенд“ искрено одобриха, а и заради разбъркването им, направено за първи път в ритъма на кючек. Първото питие беше „Манхатън“, възникнал през 1870 година в Ню Йорк, който съдържаше корени, билки и подправки и вермут „Росо“ от Италия. Вторият коктейл беше класически „Уиски Сауър“, разбъркан в шейкър лично от Слави и съдържащ белтък със сок от лимон, сироп от захар за подслаждане, „Ориндж Битер“ и листа от мента.

Саксофонистът на Ку-ку Бенд Евгени Йотов беше запленен от питиетата и обеща специално да изгледа гостуването на Уей Колинс още веднъж – с тефтер в ръка.

Цялото предаване от 3 октомври 2012 г.