enbg

Румен Чолаков, 24 юни 2016 г.

24.6.2016 | коментара

За референдума във Великобритания, при който 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, Слави Трифонов разговаря по скайп с Румен Чолаков, който е завършил История в Кеймбридж и Право в Лондон, а в момента е младши адвокат в базирана в Лондон кантора.

Вчера си легнах във Великобритания, а тази сутрин се събудих в малка Англия, започна разговора Румен Чолаков. В шеговит тон той добави, че е стреснат „от стихийната мощна британска империя, която се събуди изведнъж и ще покаже на ЕС как 1 е повече от 27“. „Това, което се случи вчера, беше признак на нещо, което от десетилетия си тлееше във Великобритания, а именно този джингоизъм, този национализъм, този дух британски, който се появи сега за пръв път отново и всички споменаха и започнаха да критикуват ЕС, но, според мен, това е едно частично непознаване на британската идентичност“, коментира правистът.

Чолаков обясни, че едновременно е радостен и притеснен. По думите му Чърчил още преди 50 години казал, че Великобритания трябва да бъде „със“ но не „от“ Европа. „Сякаш Европа е друг континент. И те продължават да казват: „Аз отивам в Европа“, посочи Румен. Той обясни, че се чувства щастлив, тъй като случилото се след гласуването вчера, дава възможност на ЕС да поеме по пътя, в който той вярва: „Това е именно федерализацията, интеграцията и обединението, и пътят към Съединените европейски щати. Защото ЕС с Великобритания в него, според мен, никога не можеше да поеме по този път. Великобритания е държава, която има отделна валута, която винаги ще играе срещу еврото. Има отделни граници, които си пази – тя не иска Шенген. И, според мен, резултатът вчера беше справедлив.“

Румен Чолаков коментира, че наистина разликата между броя гласували „за“ и „против“ е много малка, но изтъкна, че тези, които са гласували за напускане на Великобритания от ЕС, са гласували така от силно убеждение. Докато тези, които са гласували за оставане в ЕС, са го направили плахо и колебливо. „Те вярват единствено в търговията и в този икономически аргумент“, каза Румен и добави, че по-голямата част от тях не вярват в европейските идеали, в които той вярва и в които смята, че Европа трябва да вярва.

На въпрос какви са реакциите във фирмата, в която работи, Румен Чолаков отговори, че усещането в офиса му е, че започва несигурност, нестабилност от гледна точка на бизнеса. Той заяви в заключение, че случилото се може да се определи като: „Направи си сам икономическа криза. Направи си сам политическа криза. Направи си сам – „разпадни си държавата“.

Цялото предаване от 24 юни 2016 г.