enbg

Меглена Кунева, 14 май 2013 г.

14.5.2013 | коментара

Два дни след парламентарните избори, гост в Шоуто на Слави беше лидерът на партия „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Партията й не успя да премине 4–процентовата бариера и няма да бъде парламентарно представена. Пред Слави Трифонов Меглена Кунева обясни защо си подава оставката като председател на „Движение България на гражданите“: „Защото така се прави, по този начин поемаш отговорност. Ако по време на преговорите (за влизането на България в ЕС) се беше случило така че да ни забавят дори и с един ден от 1 януари 2007–а, аз щях да си подам оставката.“

Меглена Кунева обясни, че си подава оставката и за да може на конгреса на партията през септември нейните членове да я преценят отново. „Трябва да може всеки да каже какво мисли за изборите. Без притеснение, че ето сега ще наруши спокойствието на лидера на партията и оттам нататък няма да бъдат откровени и няма да бъдат честни разговорите“, каза още Кунева.
Меглена Кунева отговори отрицателно на въпроса на зрител от вчерашното издание на „Жива връзка“ дали е свързана с олигарсите. „Какво ли не се говори, за личния ми живот, за несметни богатства, за акции, опитаха се една престижна финансова институция като френската банка да я представят едва ли не като клетка на „Ал Кайда“, заяви Меглена Кунева. Според бившият еврокомисар, хората, които са участвали в агресивната кампания срещу нея, са „изключителни царе“ в това да представят „престижното“ като „грозно“ и „грозното“ като „престижно“.
Според Кунева, в тази кампания, това, че е лауреат на най-високото политическо отличие на пет европейски държави и че е договорила със своя екип 13,5 млрд. за България от ЕС, не й е помогнало.

Кунева отговори и на въпроса на Слави Трифонов дали не е останала неразбрана, заради елитарния си речник. „Ако някой си сложи каскет пред вас и каже, че защото е с каскет, обича народа – не му вярвайте. Бай Ганьо не обича повече народа от Алеко Константинов с неговите очила, с неговия костюм“, каза Кунева и добави: „Животът не е прост и не може да бъде обясняван просто.“

Меглена Кунева се съгласи донякъде със Слави Трифонов, че партията й е загубила инерция по време на гражданските протести. „Може би сте прав, може би трябваше да направим нещо по-ярко“, каза тя, но и категорично обясни, че партията й е нямало как да се включи в протестите, защото те са били граждански. „Партия не може да излезе – това е да измъкнеш от гражданския протест, „да му извадиш зъбите“, смята политикът. Според нея, една партия не може веднъж да е в парламента, а после да е на улицата и това за нея е „разбиране за морал“. По думите й нейният протест е бил в това, че се е явила на президентските избори без партия. А освен това, всичко, което са „изкрещели“ хората на улицата, впоследствие е влезнало в програмата на „Движение България на гражданите“.
Другият неин протест е бил да не се явява на интервюта при хора, които са били „политически доносници“.

Меглена Кунева довери, че изпитва „тъга от несбъднатото“ и в емоционален монолог обясни защо: „Не сме тази европейска държава, която смятах, че ние ще станем. Знаете ли колко ми е тъжно от това, че криво-ляво трийсетина процента са усвоени от тези 13,5 милиарда?! Знаете ли колко е тъжно, че в администрацията има „калинки“, които ми съсипаха труда?! Знаете ли колко ми е тъжно, че в Козлодуй има човек, който е шеф на борда, дето въобще не му е образованието за това?! Знаете ли колко ми е тъжно, когато нищо за България не се говори положително?! Знаете ли колко ми е тъжно, че днес чета „Уолстрийт джърнъл“ и се казва: „Е, българите поискаха втори път от същото“.

Накрая Меглена Кунева заяви убедено, че ще продължи да „бъде дежурен по говорене на истината“ и че винаги ще я е грижа какво се случва в България.

Цялото предаване от 14 май 2013 г.