enbg

Кънчо Стойчев, 27 март 2012 г.

28.3.2012 | коментара

Начинът държавата ни да стане по-богата, е да се подпомогне българския производител и на пазара да се купуват качествени стоки, произведени в България, смята Стойчев

Социологът и секретар на Съюз „Произведено в България” Кънчо Стойчев говори в „Шоуто на Слави“ за неизгодното положение на българския малък и среден бизнес. Според него този бизнес е методично елиминиран и унищожаван с участието на всички досегашни правителства – с отсъствието на правила. Гостът обясни, че България е единствената страна от ЕС, в която не е регламентирана позицията на малкия и средния бизнес на пазара.

Стойчев каза, че държава има там, където има малък и среден бизнес, и даде пример с Франция и Германия. Според него този бизнес е скелетът на едно общество. Анализите на социолозите показват, че в страната ни има 100 хиляди безработни, излезли от малкия и средния бизнес само за последната година и половина.

Според Кънчо Стойчев трябва да се говори за малкия и средния бизнес, защото единственият начин държавата ни да стане по-богата е да се подпомогне българския производител и на пазара да се купуват качествени стоки, произведени в България, защото половината от парите, които се харчат за тях, остават в нашия бюджет.

За съжаление, държавата ни все още отказва да регламентира позицията на българските стоки, към които се осъществява целенасочен рекет от страна на големите търговкски вериги, които на практика са картел, обясни гостът. Той показа документ, доказващ 37 вида абсурдни такси, които веригите налагат на българските производители, за да си предложат стоките. Сред споменатите имаше „Такса Рожден ден“ и „Такса Юбилей“. Според Стойчев таксите за чуждите производители са много по-изгодни за тях.

„Държавата трябва да регламентира тези неща. Нужен е национален консенсус – произведеното в България да е национален приоритет. Ако само с 10% увеличим предпочитанието към българските стоки, ефектът за тази година ще е милиард.“ – каза Стойчев. Според социолога държавата не трябва да обгрижва само чуждите инвеститори, а трябва да създаде благоприятни условия за българския малък и среден бизнес: „Основният инвеститор в България може да бъде българинът и ние трябва да създадем условия за него – като купувач и като бизнес“.

Цялото предаване от 27 март 2012 г.