enbg

Кънчо Стойчев, 11 декември 2014 г.

11.12.2014 | коментара

Социологът Кънчо Стойчев беше гост в „Шоуто на Слави“ и разказа за преиздаването на книгата на баща му Марко Стойчев, написана в съавторство с Мориц Йомтов, озаглавена „Дядо Коледа и седемте разбойници“. Марко Стойчев и Мориц Йомтов са писателски екип, работил дълги години под литературния псевдоним Братя Мормареви. Те са автори на сценариите за едни от най-обичаните български филми за деца – „Таралежите се раждат без бодли“, „С деца на море“, „Войната на таралежите“, „13-та годеница на принца“, „Васко да Гама от село Рупча“.

Книгата „Дядо Коледа и седемте разбойници“ е издадена за първи път през 2001 година, след което тиражът веднага е изчерпан. За разлика от повечето книги на Братя Мормареви, по тази не е правен филм. Първоначално Кънчо Стойчев решил тази книга повече да не се преиздава: „наивно разсъждавах, че разбойниците у нас изчезват и тя няма повече да е актуална“. Сега обаче установил, че не само разбойниците са повече от седем, а и работят по на едро: „преди крадяха портмонета, а сега започнаха да крадат цели банки“.

На въпрос на Иво Сиромахов защо в момента не се пишат такива хубави книги за деца, Кънчо Стойчев отговори така: „Няма време, което да не е богато на сюжети, но това което липсва не са талантливи хора, независимо че много хора си отидоха, за съжаление. Но пак, като цяло, има достатъчно талант в България. Това, което липсва, е духът, уважението към културата. Пиедесталът, на който стоеше културата и образованието.“ В резултат на това, според социолога, сме в най-задните места на класацията по грамотност. Той смята, че спасението може да дойде единствено, ако генерално се отреди ново място на образованието и културата в държавната политика.

Кънчо Стойчев гледа на настоящото правителство на България като на един добър шанс: „Като че ли ни стана навик да гледаме на нещата откъм проблемната им страна, а пропускаме погледа откъм страната на шанса.“ Според него няма нищо по-хубаво от това парламентът да е фрагментиран и в правителството да участват повече партии: „защото най-сетне седнаха на масата и разбраха, че трябва да водят диалог, трябва да се разбират – това е базовото нещо“. Той гледа по-оптимистично и заради самия състав на правителството: „Като си помисля кои са ни вицепремиери – Меглена Кунева, Ивайло Калфин, Томислав Дончев, Румяна Бъчварова… Кога ние сме имали четирима вицепремиери на такова високо равнище – и образовани, и свестни, и нормални хора?“ Стойчев смята, че въпреки многобройните възможности за критики към това правителство, българите трябва да гледат на него като на шанс, а не да мислят за нови избори.

Гостът изрази мнение, че стабилността на правителството е по-голяма, отколкото изглежда външно. По думите му най-важните и животоспасяващите за България неща не изискват една стотинка, а само политическа воля и натиск от хората те да се случат. Кънчо Стойчев спомена като най-важни следните промени: „Първо – съдебната реформа, като имам предвид само едно – законите не са лоши, но кадровият състав трябва да бъде пречистен. Същото важи и за прокуратурата. На второ място – монополите. Никакви пари не са необходими, за да се преборим с монополите. Просто трябва да спазваме европейското, апропо, и нашето законодателство. Ние сме бедни, само защото живеем в страна на монополи. Всеки се е картелирал и монополирал: от бензиностанциите, през ЕРП-тата, та до супермаркетите. И третият въпрос, който трябва да решим – малкият бизнес. 92 процента от фирмите в България са даже не малки, те са микрофирми – до десет души. В момента ситуацията е такава, че ако искам да построя барака, или да построя Кремиковци, законът ме задължава да измина един и същи път. Това е безумие – не се прави разлика между кокошарник и космическа станция. Това е идиотия. Малкият бизнес, който е гръбнакът на една страна в цял свят, трябва да се освободи от всякаква тежест, да се премахне всякакъв рекет върху тези хора от хилядите държавни служители и службички. Просто да си минат на един патентен данък и хората да си работят. Това са семейни бизнеси, но семейните бизнеси са основата и във Германия.“

На финала Кънчо Стойчев изрази мнение и за спирането на проекта Южен поток, който според него става невъзможен в настоящата ситуация и с това ръководство на Русия. Социологът смята, че управлението на Путин води Русия и Украйна към катастрофа. Той обясни, че разбира мотивацията на руския президент, но не е възможно да одобри действията му. Стойчев разкритикува кампанията срещу България, която беше започната от властта в Русия като недалновидна: „Путин ще си отиде, но добрите отношения между българи и руснаци ще останат“, завърши социологът.

Цялото предаване от 11 декември 2014 г.