enbg

Докато Майките протестират, едни хора отчитат едни пари…

12.7.2018 | коментара

В първа част на предаването, преминало под наслов „Системата ги убива“, Слави Трифонов обърна внимание на факта, че в последните дни българските медии полагат неимоверни усилия в отразяването на спасителната акция на тайландските деца, а в същото време – нито дума за българските деца с увреждания и техните протестиращи майки:

„Последните няколко дни българските медии следяха с огромен интерес и с огромно вълнение спасяването на блокираните в пещера тайландски деца. В това, разбира се, нямаше да има нищо лошо, ако в същото време същите тези медии не бяха забравили българските деца. Майките на децата с увреждания у нас вече 40 дни протестират с палаткови лагери. Колкото повече се увеличават палатковите лагери из цялата страна, толкова повече намалява интересът на медиите към протеста на майките. По-удобно и лесно е да се отразят тайландските деца. Там няма нужда да се пращат репортери с камера и микрофон, няма нужда да се задават въпроси и няма нужда да заемаш позиция. Защото в България да заемаш позиция, дори за страдащи български деца, е опасно… и нерентабилно.
У нас всичко е точно. Даже няма проблем, че заместник-социалният министър Султанка Петрова, която трябва да решава проблемите на хората с увреждания, се занимава с… охранителна дейност.
Бившата фирма на Султанка, сега под управлението на нейния съпруг и нейния зет, пази нощем Партийния дом – бъдещия български Парламент. Въобще, в тая държава от Султана до Султанка – все охранители.
Национално представителните организации на хората с увреждания обаче нямат проблем с охранителя Султанка. 11 от тези организации защитиха заместник-министъра Султанка Петрова от квотата на ВМРО с нарочно писмо, разпространено, забележете – от пресцентъра на… ВМРО. Явно ръководствата на част от тези организации са политически обвързани и си бранят политическите донори.
А има ли кой да попита какво правят депутатите, освен че празнуват рождени дни с торта със златна глазура, парламентарен звънец и 500-еврови банкноти? Работят ли по трите закона за хората с увреждания? Или пък спешното приемане на лобистки закони и закони на Пеевски са с приоритет?
Тайландските деца, слава богу, ги спасиха, вече не са в пещерата. А нашите деца кой ще ги спаси?“ – каза Слави Трифонов.

Излъчен беше видео материал за 8-годишния Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия – заболяване, което не е включено нито в списъка на Здравната каса, нито в списъка на редките заболявания.

По думите на водещия Слави Трифонов последното социологическо допитване на агенция „Медиана“, 90 процента от българите подкрепят исканията на майките. „В тези 90 процента, според проучването, са както хора, които не са съгласни с политическата конюнктура и не гласуват, така и хора, които подкрепят различни партии в България. И това е толкова нормално. Защото първо си родител и човек, а след това идва всичко останало“, каза Слави. Негов събеседник в студиото беше журналистът Катя Илиева от ФрогНюз. Тя изнесе скандални факти за злоупотреби със средства от страна на национално представените организации на хората с увреждания. Всички тези злоупотреби са на фона на продължаващите протести на майки на деца с увреждания.

Разследването на Катя Илиева показва, че организации, които уж трябва да защитават интересите на хората с увреждания, всъщност правят обратното – играят срещу тези интереси: „Получават милиони от държавата като субсидии и в крайна сметка се получава един любовен танц между държавата и тези неправителствени организации“.

От сайта на Министерство на правосъдието става ясно, че една от тези организации, наречена Център за психологически изследвания, подкрепя хората с увреждания, които се занимават с крикет на маса, разказа Катя Илиева. Но когато тя се свързала с хората, които организират заниманията по крикет на маса в България, те отговорили, че никога не са чували за въпросния Център за психологически изследвания и не са получавали подкрепа от него. От Федерацията по бейзбол обяснили на Илиева, че нямат дейности за хора с увреждания, но въпреки това, според изнесените данни, Център за психологически изследвания подпомага и бейзбол за хора с увреждания. Освен това, въпросната организация декларирала, че е участвала във форум, свързан с влизането на Македония в НАТО.

Катя Илиева уточни, че Центърът за психологически изследвания е организация, която се ръководи от Адриана Стоименова – жената, обвинила майките с увреждания, че получават пари за протестите си. Друг любопитен факт, по думите на Илиева е, че Центърът за психологически изследвания е нещо като първа политическа сила в България, защото е регистрирала четвърт милион членове – много повече от членовете на ГЕРБ и БСП, взети заедно. Причина за този голям брой, според нея, че субсидията се отпуска на базата на броя членове. Катя Илиева отбеляза, че този доклад на Центъра за психологически изследвания от 2015 година е достъпен на сайта на Министерство на правосъдието, но никой не си е направил труда да го прочете.

Илиева продължи със скандалните разкрития за въпросния Център за психологически изследвания. Там всички пари се харчат за заплати и хонорари, а за сметка на това даренията, „за които е призвана тази организация“, възлизат на нула лева. Освен това през 2014 година организацията е имала имоти за 300 хиляди лева, а за 2015 година имотите ѝ са за 800 хиляди лева.

Друг важен факт, според Илиева, е че майките на деца с увреждания не получават информация от тези неправителствени организации, които са „в задруга с държавата“. Нещо повече – една от тези организации е изключила майка на дете с тежка форма на епилепсия, защото майката е казала, че държавата не полага грижи за нея и детето ѝ и няма как да си набавят лекарства. А върхът на всичко е, че някои деца с увреждания напоследък биват гонени от центровете, защото майките им протестират, разказа Катя Илиева. Друг потресаващ факт, споделен от майка на дете с увреждане пред журналиста на ФрогНюз, е че в България центровете за деца с увреждания са толкова малко, че се чака дете да умре, за да бъде настанено друго.