enbg

Волята на 572 650 българи срещу тази на 240 депутати

11.4.2016 | коментара

Тагове:

Слави Трифонов и сценаристите Тошко Йорданов, Александър Вълчев, Иво Сиромахов, Филип Станев, Драгомир Петров и Ивайло Вълчев коментираха какво ще се случи с референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, след като ГРАО обяви, че валидните подписи в подписката са 572 650.

„Уважаеми зрители, за пръв път в демократичната ни история ще има истински референдум. Референдум, който е иницииран и пожелан от българските граждани. И понеже не сме съвсем демократична държава, политиците ни още отсега правят опити този референдум да бъде саботиран – те самите да го саботират. Българските депутати за пореден път ни показват, че най-важен за тях не е интересът на народа, а техният собствен интерес“, каза Слави Трифонов.

Повод за това изказване е вероятността ГЕРБ да изтегли провеждането на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, преди президентските избори. Според сегашния закон, ако в годината, в която има референдум, има и други избори, те се провеждат заедно – 2 в 1, за да не се харчат излишни държавни пари, а вносители на този закон са именно ГЕРБ. Тошко Йорданов изказа предположение, че е възможно управляващите да искат изтеглянето на референдума, за да има слаба избирателна активност.

„Те са 240 човека и явно са приели вече за себе си, че българският народ в мнозинството си иска да се случат тези 6 точки. Иска да има мажоритарен избор. Българският народ иска намаляване на депутатите. Иска намаляване на безумната им субсидия от 11 лева само на 1 лев. Иска да си избира полицейските началници. Българският народ иска това и те са го приели. И се опитват всячески това да не се случи“, коментира Тошко Йорданов действията на управляващите и допълни, че това, което правят, не е демократично.

„От края на миналата седмица нещата вече не са същите, защото те станаха твърде лични. Лични са за 572 650 човека“, заяви Александър Вълчев. „Кой е тоя политик, който си мисли, че тези хора не знаят какво правят? Кой ще се изправи срещу тези над 570 хиляди човека? 240 срещу 572 650? Кой ще победи според вас? Имам един приятелски съвет към политиците – не ни мислете за кухи лейки. Този референдум е твърде голям залък за вашата голяма алчна уста“, допълни той.

Иво Сиромахов припомни, че събирането на подписите за референдум е започнало при един ясен закон и при ясни правила. „Този закон е много лошо направен за хората, които искат референдум“, каза той и допълни, че по закон се изискват 400 000 валидни подписи, за да се проведе референдум, а за да бъде валиден, на него трябва да гласуват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, а именно над 3 200 000 души. „Но ние играхме по тия правила! И сега изведнъж – в средата на мача, понеже се вижда накъде отива резултатът, да сменят правилата? Това не ми се вярва да мине, защото тука вече съдия ще бъде народът“, каза Иво Сиромахов и определи като „много груба грешка“ това, което се опитват да направят управляващите.

Във видеото може да видите още как Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“ повдигна темите за отношението на медиите към референдума, за проверката на подписите в ГРАО, за изказванията на Цецка Цачева по повод задължителното гласуване и за възможността въпросите да бъдат редактирани.