enbg

Радан Кънев, 8 януари 2015 г.

8.1.2015 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави” беше съпредседателят на Реформаторския блок и представител на управляващата коалиция Радан Кънев.

Пред водещия Слави Трифонов Радан Кънев коментира ужасяващия терористичен акт в Париж, отнел живота на 12 души, 10 от тях – от френското списание „Шарли Ебдо”. Според Кънев атентатът е показал, че свободата не е гарантирана. Той цитира думите на Роналд Рейгън: „Няма последни битки, всяко поколение трябва да извоюва безценния дар на свободата”. Въпреки че Франция е държавата с най-старата демокрация, Кънев е убеден, че и християните, и мюсюлманите във Франция, независимо дали са от арабски произход или не, трябва сами да се преборят за свободата си.

Според политика случаят „Шарли Ебдо” касае два типа свободи, които са разколебани. Първата, по думите му, е свободата на словото, „която във Франция е на особено висок пиедестал”. „В много държави подобна степен на провокация като „Шарли Ебдо” не е допустима, във Франция е допустима и защитена категорично – и от обществото, и от държавата, и от съда”, заяви Радан Кънев. Според него по-малко се говори обаче за една друга свобода – „свободата на различните хора, които имат различна раса, различен етнически произход” и които желаят „да си изповядват вярата, да си спазват традициите, да живеят в един свят, в който мнозинството не е като тях, стига да му спазват закона”.

Съпредседателят на Реформаторския блок е убеден, че атентаторите в Париж не са действали по силата на вярата си, а по силата на „една брутална нечовешка идеология, облечена в религиозни дрехи”. Радан Кънев заяви, че радикалният ислям не е религия, тъй като „религиите искат мир и добро между хората”.

Слави Трифонов постави пред Радан Кънев въпроса доколко атентатът във Франция засяга и България. Според председателят на партия ДСБ често журналистите и публичните личности в България се държат като „наблюдатели на битката между доброто и злото”. „В момента, в който Путин окупираше Крим например, се правехме на мост между Европа и Русия. Какъв мост – утре като те окупират, ти какво ще искаш от съюзниците си – да си мост или да се борят с теб?!” – попита риторично Радан Кънев и допълни, че атаките срещу свободата категорично засягат и България, защото страната ни е част от свободния свят. Нещо повече – според него България трябва да се бори много повече от французите за свободата на словото и свободата да си различен, защото у нас тези свободи са много по-неукрепнали.

Слави Трифонов не подмина и въпросите, свързани с управлението на страната и най-вече с гласуваните от ГЕРБ и ДПС промени в пенсионната система. Според Радан Кънев не е абсурдно и незаконно, че ГЕРБ е гласувала спорните текстове с ДПС, тъй като парламентарната демокрация позволявала сформирането на подобни мнозинства, но определи този акт като „опасно за управлението”. „Това беше един лош знак, който имаше реална опасност да вкара България в една неприятна криза на мнозинството точно преди празниците”, заяви Радан Кънев и отбеляза, че по празниците добрият политик трябва да е като добрия съдия – да не му се чува името. Радан Кънев увери, че след проведен продължителен разговор с премиера Бойко Борисов, са се създали ясни предпоставки за излизане от кризата на доверието. Съпредседателят на Реформаторския блок е убеден, че скоро ще бъде взето разумно решение за пенсионната система. Представителят на управляващата коалиция уточни обаче, че „разумно решение” не означава непременно отмяна на приетите в Народното събрание промени. Кънев очаква да се случи това, което е трябвало да се направи в началото на поставянето на темата за пенсионната система – и четирите формации от мнозинството да се съберат и да обсъдят по какъв начин трябва да се развива тази система.

Радан Кънев заяви, че са нужни много промени и корекции в тази област, защото „нито пенсионерите, нито работещите, нито експертите по финансовата част” харесват пенсионната система в сегашния й вид. Според Кънев трябва да се приеме пакет от мерки, който да е с хоризонт 20-30 години напред.

Радан Кънев заяви още, че „важният разговор е за хората, които работят днес и за техните пенсии”. Той обясни, че в момента системата работи така, че „всяка стотинка осигуровки, които внесем днес, е изхарчена вчера за пенсиите”. Ето защо официалното наименование на пенсионната ни система е „pay-as-you-go”, което според Кънев означава „Плащай, както си ходиш” или „Плащай в крачка”. Проблемът с тази система идва от демографската криза, обясни Радан Кънев и даде пример с намаляващия брой деца в училище. Ако в техните набори – на Слави и на Радан Кънев – в началното училище децата са били 30 – 40 в клас, то сега са по 13 – 14. Кънев обясни, че със Слави са сред тези 30-40 души, които са работещи днес и плащат сегашните пенсии. Проблемът е, че, когато те се пенсионират, ще трябва да получават пенсии от тези 13-14 души, които тогава ще са работещите. Ето затова, по думите на Кънев, е нужен капиталовият стълб, където всеки може да спести лични средства за старините си. Депутатът заяви, че се бори срещу „популизма, който естествено натиска всичко да се излее днес в общия кюп, че да мине годината”. Радан Кънев увери, че дори да остане редът, по който всеки ще може да прехвърли парите си от своя капиталов фонд в НОИ, то постъпилите пари в Осигурителния институт няма да се харчат. Кънев определи и „като еволюция в мисленето” обещанието на финансовия министър Горанов, че натрупаните в НОИ пари няма да се пипат, а ще остават в Сребърния фонд. Депутатът от Реформаторския блок е получил освен това и уверението на премиера Борисов, че постъпилите пари от пенсионните фондове в НОИ няма да се харчат. Слави Трифонов попита какво ще се случи, ако премиерът излъже. „Ако кажа, че в настоящия момент между мен и Борисов има изградено доверие, няма да излъжа”, заяви политикът, но и допълни, че „разумните хора са подготвени за различни варианти”.

Радан Кънев сподели и двете важни цели, които следва – нещата да потръгнат, дори и в трудния съюз с различни по идеология партии като АБВ и Патриотичния фронт, и втората цел – ДПС и БСП да бъдат извън властта.
В края на разговора Радан Кънев сподели наблюдението си, че в ДПС се чувстват изнервени, тъй като вече не са „незаобиколим фактор” във властта, а заобиколен фактор. „И по тази причина толкова нервничат и са толкова публично арогантни, и по тази причина оказват натиск върху ГЕРБ и персонално върху Борисов, да променят решението им да управляват без тях. Аз бих се обзаложил, че няма да успеят”, завърши съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Цялото предаване от 8 януари 2015 г.