enbg

Радан Кънев, 21 април 2016 г.

21.4.2016 | коментара

Лидерът на ДСБ Радан Кънев гостува в „Шоуто на Слави“ и пред водещия Иво Сиромахов коментира приетите в Народното събрание промени в изборното законодателство. С тези промени се отменя правилото референдумите да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им. Въпросната промяна в закона е гласувана със 115 гласа „за“ от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, 11 „против“ от Реформаторския блок и 12 „въздържали се“. Кънев е един от 11-те, гласували против тези промени.

„Има една пропаст между управляващите, в широкия смисъл, всички политически партии, целия парламент с всички фракции в него, и гражданите, които от парламентарната трибуна обичаме да наричаме избиратели, една пропаст, която вече не може да се преодолее, това създава огромни рискове за цялото ни общество“, заяви лидерът на ДСБ. Кънев добави, че се чувства зле заради последиците от решенията на парламента, но се чувства и добре, защото е един от малкото депутати, заели достойна позиция.

„Това са решения, които ще имат наистина тежки последици върху развитието на страната“, заяви Кънев и обясни, че има предвид три решения – „фалшивото задължително гласуване, решението, че референдумите ще бъдат извън изборния ден и абсурдното решение за отмяна на единствената хубава промяна, която бяхме предвидили – избирателен район „Чужбина“.“ Според лидера на ДСБ, когато се защитават интересите на „старата гвардия“, в този парламент могат да се съберат и три четвърти и четири пети мнозинство. Според него партиите, гласували за отделянето на референдумите от изборите, по всякакъв начин се стремят референдумите да нямат никакъв правен ефект и никакво значение, за да не се даде шанс на българските граждани да променят системата. Освен това фактът, че ще се харчат милиони левове за отделно организиране на референдума, показва безотговорното отношение към парите на гражданите, допълни той.

Според лидера на ДСБ гласуването, свързано с избирателите в чужбина, е опит „да не се даде шанс на читавото в обществото ни“ да прочисти собственото общество. „Има много голяма опасност на тях да им бъде забранено да гласуват извън дипломатическите представителства“, предупреди Кънев.

По думите му, когато управляващите усетят, че автентичното обществено доверие към тях е разклатено, те започват да измислят „номера, пинизи“. „Две неща – едното са номерца в изборното законодателство, другото е максимален натиск през държавната администрация, през службите, през МВР, през купуването на гласове“ – всичко това се прави с цел партиите да компенсират това, което губят като доверие. Според лидера на ДСБ има и огромна разлика между това гражданите на референдум да подкрепят задължителното гласуване и това задължението за гласуване да им бъде наложено от депутатите в парламента.

Гостът предположи, че част от депутатите са се „снишили“, с цел да се покрият и да не участват в гласуването, защото в залата е имало повече от 115 народни представители в този ден. Кънев коментира и дългата великденска ваканция на депутатите – 12 дни. Според него сериозният политик почти няма почивни дни. Той допълни, че сериозните депутати ще използват тези дни за срещи с избиратели от районите си.

„Хубаво е Пеевски да се разкара от терена. Дай боже, да се разкара в посока разпити в прокуратурата, а не в посока безметежно харчене на няколко милиарда“, каза Кънев и сподели, че, според него, Пеевски е бил използван като „огромен параван“ на това, което се случва в политиката ни. Лидерът на ДСБ посъветва да не си правим илюзията, че, щом Пеевски се махне, медиите ще станат свободни, а съдът и прокуратурата – независими. Кънев даде за пример работата на румънската прокуратура, където има премиер-министър, няколко министри, десетки кметове и областни управители в затвора. Той допълни, че румънският аналог на Пеевски в момента е в затворническата килия с ефективна присъда.

Според Кънев демокрацията у нас е фасадна, а пазарната икономика – мафиотска, олигархична и отблъскваща за хората. При това положение е нормално хората да изпитват носталгия по модела на управление, характерен за комунистическото минало, каза лидерът на ДСБ. В заключение той заяви, че не е толкова важно да се фокусираме върху външните прилики в поведението и речника между Живков и Борисов, защото страшното е не това, а „съхраняването на модела“.

По-късно в предаването Иво Сиромахов разговаря по същата тема и със сценаристите Ивайло Вълчев и Иван Кулеков.

Цялото предаване от 21 април 2016 г.