enbg

Вени Марковски, 6 декември 2013 г.

6.12.2013 | коментара

„Той е един от малкото, които казват нелицеприятни истини за българските политици“, така Слави Трифонов представи петъчния си гост Вени Марковски.

Марковски, който живее предимно в чужбина, сподели едно свое наблюдение: „Българите, които излязат от България и отидат някъде навън, сякаш престават да бъдат българи.“ Той разказа още, че много хора, които живеят в чужбина, са му казвали: „Аз не съм избягал от България, аз съм избягал от другите българи.“ „Явно тази общност, която имаме тук, е проблемната“, заяви Вени Марковски и после допълни своето виждане за българската действителност така: „Като имаш повече от двама души на едно място, имаш три мнения“.

Авторът на голям брой статии в българските и чуждестранни медии сподели пред Слави Трифонов и своето мнение за обществено-политическите процеси в България: „Изглеждаше ми много обнадеждаващо през юни месец. Бях страхотно обнадежден, че най-накрая има общество, което е в състояние да излезе на улицата веднага, когато се появи проблем и има правителство, което е готово веднага да реагира и да реши проблема. Обаче това беше през юни. През декември нещата ми изглеждат: „Хубава работа, ама българска“, т.е. тръгнаха много устремно нагоре и падането отгоре надолу беше много голямо. Толкова голямо, че част от хората, с които аз се познавам, дори лично, а не само през фейсбук, ми се разсърдиха за това, че не съм толкова обнадежден или въодушевен от техните действия в момента и просто престанаха да си говорят с мен.“ На въпрос на Слави Трифонов дали го е страх, че ще бъде обявен за комунист, Вени Марковски отговори: „Естествено. Човек, ако не е комунист, другият му избор е да бъде гербер. В момента няма друг вариант.“ Според Марковски това заклеймяване на определени хора идва от нетърпимостта към чуждото мнение.

В края на разговора гостът на Слави заяви, че някои хора в България ги е обзела еуфория и „си мислят, че правят история“. „Нещата са стигнали до такава пародия, всъщност, в правенето на история, че вече си измислят крилати фрази, „ще останат в историята с тези фрази“ – и си ги мислят сериозно, и си ги публикуват, и ги популяризират, и са смешни“, завърши Вени Марковски.

Цялото предаване от 6 декември 2013 г.