enbg

Тома получи похвали за изпълнението на своя монолог в ПРЕТЕНДЕНТЪТ

14.10.2010 | коментара

14 октомври 2010 г.

Започнаха изпитанията за претендентите. В четвъртък първата си задача в ПРЕТЕНДЕНТЪТ„Монолог по актуална тема“ изпълниха петима – Даниел Петканов, Десислава Йовчева, Тома Горанов, Михаил Михайлов и Гергана Костова.
Водещи на новия проект са Георги Милчев-Годжи и Иван Стоянов. На тяхно място в „Ку-ку бенд“ новите китаристи са Евгени Димитров на бас китарата и Боби Солтарийски – втора електрическа китара.

Участниците ще се представят пред специална комисия, която ще преценява техните изпълнения. Членове на комисията са – Светослав Митев, Иво Сиромахов и Слави Трифонов.

Годжи изрази съмнение в избора му с Иван Стоянов за водещи и попита Слави дали не са поставени на този пост само за „парламъ“. Отговорът бе успокоителен за новия тандем – Слави увери, че имат огромен опит да импровизират, когато той е водещ и подпомагат това, което прави. По думите му – стават, но е твърде рано, за да прецени.

Въпросът към Иво Сиромахов беше, след като има известен опит във воденето, ще се облегне ли на него или ще лежи изцяло на „зрителската кълка“? Писателят-сценарист отговори, че ще лежи на „кълката на огромния опит, който имат“.

Запитан кое е по-трудно – да пишеш или да произнасяш монолог по актуална тема, Светослав Митев отвърна, че и двете са му еднакво чужди в своята трудност. „Като че ли вербалното възпроизвеждане на един творчески труд е по-трудното, тъй като то не може да бъде поправено. Съответната дума, изречение или гег, напускат очертанията на артикулационния апарат и могат да достигнат до слуховите осезания на зрителя под формата на лапсус.“ – изтъкна той.

Водещите представиха регламента на ПРЕТЕНДЕНТЪТ:

Всяка седмица претендентите ще получават по една задача и след нейното изпълнение един от тях ще бъде отстраняван. Кой точно ще напуска, ще решава председателят на комисията Слави Трифонов. Неговите съветници – Иво Сиромахов и Светослав Митев ще могат да спасяват един от участниците – те ще имат право на вето – ще посочват един от претендентите, когото господин Трифонов няма да може да отстрани.

Пръв пред комисията застана Мистър УНСС 2010 Даниел Петканов, който съчета твоя монолог със събличане. Темата на неговия монолог по актуална тема беше: „Топлото лекува стара травма в перленото джакузи“.
След представянето на Даниел Иво Сиромахов му благодари, че е спрял събличането до боксерките. „Аз се чувствам зле, когато има голи мъже. След края на монолога почувствах онова чувство, котаго човек се събужда след кошмар – казва си: добре, че това вече го няма. Не знам защо си решил, че голотата е твой коз, но не и пред това жури.“ – коментира Иво, а Слави вметна в подкрепа: „Ние сме комплексари!“.
„От друга страна, погледнато в световен мащаб – продължи Иво Сиромахов, – повечето от консуматорите на телевизия са жени. Може би пък това има дълбок смисъл, който аз така или иначе не схванах. По отношение на произнасянето на монолога, можеше да поработиш върху текста, върху смисъла на това, което казваш, защото вътре има доста закачки, които ти някак си ги сурна на едно, а повече внимание обърна на събличането.“

Светослав Митев анализира представянето на Мистър УНСС по следния начин: „Когато водещият говори, той в никакъв случай няма задачата да бъде актьор, т.е. това, което трябва да прави с текста, е да използва всички възможности, които има – да направи пауза на място, където после би могъл да постигне някакъв акцент. Според мен, ти се остави за известен период от време телетекста да те зомбира, а фактът че се събличаше, не ти помогна да усвоиш пространството в студиото, защото ти не напусна точката, в която се намираше.“

Последно мнението си изказа Слави, който първо нагледно демонстрира разликата между това как Даниел представя текста и как би го представил Слави като водещ. „Твоят изказ, начинът по който говориш, е твърде изкуствен, това означава, че ти ми играеш водещ, а не си естествен.“ – заключи Слави.

Втора своя монолог на тема: „НАП търси милионери с хеликоптери“ представи счетоводителката Десислава Йовчева.

„Разказваш нещо весело, а не си весела. – коментира Слави – Или поне ако не си весела, то трябва не просто да съобщаваш изречение след изречение, а някак си да разказваш история.“ По думите му, в монолога си Десислава не е била естествена и е разказала историята „много тъжно“.

Иво Сиромахов сподели, че е усетил страх в Деси, което, по думите му, е нормално. „Четох социологическо изследване, че страхът от смъртта при хората е на второ място. На първо място е страхът да говорят пред хора. Излиза, че ако те поканят на погребение, предпочиташ да лежиш в ковчега, отколкото да прочетеш възпоменателното слово.“ – подкрепи тезата си Иво.

„Действително гласът е основния инструмент на водещия, той трябва да бъде изнесен по-напред, равната интонация означава край на текста, край на изпълнението.“ – бе коментарът на Светослав Митев. Според него е имало и нещо положително в представянето на Деси: „Вниманието ти беше разделено по-правилно между телетекста и публиката. Ти търсеше контакт с публиката, което е добре.“

Темата на монолога на Михаил Михайлов беше: „Тайнствена женска банда изнасилва мъже в Зимбабве“. След края на неговото представяне комисията бе изпаднала в дълбок размисъл.

„И при Даниел, и при Михаил, желанието е повече от възможностите“, констатира Слави и се обърна към Михаил: „Ти се опитваше да сменяш думи, да импровизираш, накрая това ти изигра лоша шега, защото не разбра кой на кого какво казва. Трябваше да си по-обаятелен, по-естествено да идва всичко.“

Иво Сиромахов обобщи впечатленията си така: „Мишо очевидно има опит пред публика, защото поне не се притеснява. Естествено звучаха думите, но в някои моменти губиш смисъла на вицовете, на смешките. Някои от нещата изобщо не излязоха. Спокоен си пред камерите, което е много важно, но ти предстои много работа.“

Своя коментар даде и Светльо Митев: „Ти имаш прекрасен мъжки глас, тембър. (…) Това, което може да ти помогне да го използваш максимално, са паузите – малко бързаш. Другото нещо – положението на тялото ти от време на време образува буквата „ф“, което може да създава съпротивление у зрителите. …Текстът ти даваше възможност да изразиш съпричастност, като мъж, а аз не го почувствах.“

„Бойко бута веселото село“ беше темата на монолога на Тома Горанов.
Пръв мнението си даде Слави, който заяви, че представянето на Тома е било най-доброто до момента. „Даже ангажира и публиката, зарадваха ти се.“ – похвали го водещият, но имаше и забележка: „Два пъти им благодариш – за какво им благодариш, да не са ти дали ресто?“ Отговорът на Тома беше изненадващ – така давал знак „да спрат да пляскат“.
Друг акцент в коментара на Слави беше: „Много ходи напред – назад, а това разконцентрира.“ Имаше забележка и по отношение на изказа: „Не хванах два от вицовете, не трябваше да ги разделяш.“

Впечатлението на Иво Сиромахов за Тома беше, че се държи добре, но трябва да следи повече текста, защото някои „готини лафове“ се изгубили. „Много важно е отношението към текста – на него се опираш, трябва максимално да опиташ да го доведеш до зрителите.“

„Италианци от ЦСКА забиват в чалготека“ – на тази тема беше монологът на Гергана Костова. Нейното представяне предизвика противоречиви коментари.
Иво Сиромахов бе на мнение, че тя се справя най-добре, „доближава се най-много до смисъла на задачата“ – начинът, по който е поднесла нещата. В добавка той изтъкна нейната харизматичност, излъчване и чувство за хумор.

Слави от своя страна имаше забележки – към прекалено ясното изговаряне на всеки звук, което, според него, идва от опита й като радиоводещ. „По-разговорно трябва да се говори, не си на изпит по дикция.“ – каза Слави. Мнението му бе, че Гергана казва изреченията изкуствено. Той имаше конкретни забележки по текста, като даде пояснение за казаното току-що от нея: „Това тире се отиграва, защото става различно“. Гергана пропускала думи и направила грешки в този монолог, констатира водещият. По думите му, Гергана има талант, но трябва да е много по-естествена.

Светльо Митев обърна внимание на Гергана върху следното: „Имаш една силна страна, върху която трябва да работиш- това е моментът, в който към финалния вербален гег, може да смениш настроението си и да станеш изведнъж сериозна.“