enbg

Архимандрит Дионисий, 15 юни 2016 г.

15.6.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Архимандрит Дионисий, който с решение на Светия синод беше освободен от поста председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“ в края на месец май заради организираната от него заря на Великден.

Пред водещия Слави Трифонов архимандрит Дионисий отправи тежки обвинения към Светия синод, който ръководи Българската православна църква (БПЦ). Той определи членовете на Светия синод като „15-те съсобственици на църквата“, които не предоставят никакъв финансов отчет. Архимандрит Дионисий заяви сензационно, че БПЦ е основният бенефициент на средства по Фонд „Земеделие“. Освен това, по думите му, средствата, които БПЦ получава са огромни и са „за неща, които не струват парите, които се харчат“. Архимандритът уточни, че храмовете в селските райони се реставрират по „Програма за развитие на селските райони“, за която отговаря именно Фонд „Земеделие“. Според духовника, чрез тази система за финансиране на реставрации за храмове, биват корумпирани обикновените свещеници, които са в селата. „Всеки свещеник, като председател на църковно настоятелство, би следвало да подпише някакъв проект, изготвен от фирма, която не би могло да е коя да е, а след като той се съгласи, това минава за одобрение през Епархийския съвет на съответната епархия, митрополия, и парите се отпускат. (…) Колкото е по-голяма сумата, количествено-стойностната сметка по проекта, толкова по-лесно се отпускат средства по даден проект. Колкото е по-реален той – това е напълно невъзможно“, разказа архимандрит Дионисий.

Според госта има нарушения и по отношение на даренията, които се пускат във всички касички на храмовете в цялата страна. Архимандрит Дионисий каза, че по този въпрос е сезирал редица български институции, както и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Духовникът отбеляза, че е получил обаждания от чужди посолства, до които също е писал, но пък от страна на държавните институции нямало никаква реакция. „Ние сме една омерта“, отсече архимандритът.

Духовникът, понастоящем запретен от свещенослужение, коментира и решението на БПЦ да не участва на Всеправославния събор на остров Крит: „На БПЦ все повече й е присъщо да изпада в самоизолация, което е тревожно. Това все пак е една своего рода международна общност, от която като се изключваме, евентуално и последици ще има, защото за това споменава и патриарх Вартоломей в днешния ден.“

По повод на организираната от него заря пред храм-паметник „Св.Александър Невски“ на Великден, архимандрит Дионисий заяви, че подобно отбелязване на най-големия християнски празник съществува като практика в другите православни църкви. Но в края на разговора даде и друго обяснение за фойерверките: „Затова беше и зарята, всъщност за да го има и шумът. Ако го нямаше този шум, може би много неща нямаше и да си кажем.“

Във видеото може да видите и по адрес на кого архимандрит Дионосий отбеляза, че „две страни, които не се познават, могат по-лесно да се харесат“.

Цялото предаване от 15 юни 2016 г.