enbg

Цветан Цветанов, 11 май 2017 г.

11.5.2017 | коментара

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов беше гост в „Шоуто на Слави“. На 10 май ГЕРБ внесе законопроект за промени в Изборния кодекс, които предвиждат мажоритарен избор в два тура на парламентарни избори и намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев. Тези промени са съобразени с желанието на 2,5 милиона български граждани, гласували на референдума миналата есен.

На въпроса на Слави как шоуто и партия ГЕРБ са се оказали „от едната страна на барикадата“, Цветан Цветанов отговори така: „Когато има 2,5 милиона граждани, които дадат гласа си за промяна, надали има политик, който би могъл да отстои“. Цветанов каза още, че ГЕРБ са искали подобни промени още през май 2016 г., когато парламентът правел промени в изборното законодателство. По думите му на председателски съвет ГЕРБ са предложили смесена избирателна система – мажоритарна и пропорционална, по немския модел. „Тогава получихме пълен отказ и си останахме на пропорционалната система, която имаме в момента“, допълни Цветанов и увери, че от ГЕРБ никога не са били изцяло за мажоритарна система, но след категоричния резултат на референдума излезли с политическо решение и внесли законопроекта, който не мина на правна комисия в предишния парламент.

Цветан Цветанов изрази мнение, че референдумът е бил подценен от всички и никой не е очаквал 2,5 милиона българи да отговорят положително на въпросите в него. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ каза още, че според него политиците вече нямат право да коментират това, което се е случило на допитването. „Никой не противодейства с необходимите мотиви и със съответните аргументи, за да може действително обществото да има един по-информиран избор, който да направи“, отбеляза Цветанов и добави: „Дали това е най-доброто – нямаме право да го коментираме, защото 2,5 милиона души са се произнесли и няма парламентарна сила в България, която да е представена в парламента с такава обществена подкрепа“.

Цветанов увери, че ГЕРБ ще положи „максимални усилия“ промените да станат факт, въпреки че гласовете на парламентарните групи ГЕРБ и ВОЛЯ математически не биха били достатъчни, за да се приеме този законопроект. Той предложи „Шоуто на Слави“ да покани и представители на другите парламентарни групи, за да не остават хората с впечатлението, че „има нещо договорено между ГЕРБ и Слави Трифонов“.

На въпрос какво ще се случи, ако законопроектът не бъде приет, Цветанов изрази надежда, че може да се направят обсъждания, които да „вразумят“ и останалите народни представители, за да се съобразят с волята на 2,5 милиона български граждани. Цветанов заяви още, че не знае защо някой се страхува от мажоритарната система и даде пример с местните и президентските избори. Той припомни как през 2005 г. Бойко Борисов станал кмет на София на частичните избори, без зад него да има силна партия, а само с подкрепата на инициативен комитет.

Относно въвеждането на електронно гласуване, Цветанов изрази опасения от хакерски атаки и каза, че това ще стане „когато има пълна гаранция, че няма да бъде опорочен изборът“, след което призна, че „това е бъдещето, то ще бъде факт“. Слави Трифонов отбеляза, че електронното гласуване би гарантирало възможността на българите в чужбина да гласуват.

„Можем да го възприемем като една добра опция“ – така Цветанов отговори на въпроса дали ГЕРБ ще предложи и промени в закона, касаещи „задължително гласуване на изборите и референдумите“, съобразявайки се с третия въпрос, на който българите дадоха положителен отговор в допитването миналата есен. По думите му работата по промените ще е първата, с която ще се заеме правната комисия в 44-то Народното събрание и процесът ще започне в „близките 10 дни“.

Цялото предаване от 11 май 2017 г.