enbg

Тео, учителят

24.5.2017 | коментара

Видеото е за казанлъшкия учител Теодосий Теодосиев, създател на школата по теоретична, експериментална физика и приложна математика, уникална по своя вид и резултати не само в България, но и в целия свят. За съжаление той работи в наводнена и мухлясала сграда…

От 45 национални олимпиади, школата на Теодосий Теодосиев е абсолютен победител в 25. Един от учениците на Тео – професорът от Калифорнийския университет Теньо Попминчев, който според авторитетното списание Science News е един от десетимата най-обещаващи учени в света, в специално открито писмо заявява: „Вдъхновен от делото на Теодосиев, с желание бих взел всеки ентусиаст от школата в моите лаборатории в Сан Диего и Виена да продължат образованието си в науката за светлината на университетската скамейка“.

„Както един скулптор изпитва удоволствие, когато изгради една красива фигура, така един учител, който взима едни малки деца, които идват от една среда, която в много случаи може да бъде буквално отровна или вредна за душата на малкото дете – да успееш да направиш красива скулптура от тази душа си е изкуство“, казва във видеото учителят Тео.

„По-голямо постижение е това, че мои ученици са плакали пред картините на Сезам, отколкото това, че са спечелили златни медали по международни олимпиади“, добавя преподавателят.

Един от неговите ученици Мартин Балчев казва пред камерата, че Теодосиев винаги е обучавал „не роби, а хора, които могат да водят“. По думите на самия учител, той възпитава социално силни личности, защото те са нужни на света.

„В основата на всичко е духът и духовният продукт. Защото цялата техническа цивилизация не е резултат на случайно боравене с инструменти, а е резултат на жестоко умствено натоварване“, споделя възгледите си Теодосиев.

Учителят е признателен за родителските заслуги: „Дълбок поклон на родителите на тези деца, които са успели в една среда на войнстваща профанизация на обществото, да успеят да възпитат дете, което има трудови навици и трудови ценности, което е готово да работи от 8 сутринта до 12 през нощта всеки ден. Това е заслуга на родителя, който е бил много добър възпитател. Дълбок поклон на тези родители!“

Александър Проданов, друг от учениците на Тео, казва, че ако условията са малко по-лоши, това възпитава хората на изобретателност.

От думите на Светлана Стефанова става ясно, че Теодосиев не получава никакво възнаграждение за кръжоците, които води. Самият той сподели мечтата си за „манастир на науката“. Купил е селско училище в Тревненския балкан и казва с усмивка, че се надява „на стари години“ да е там „като някакво гуру“. „Там ще има манастирски ливали, градинки, които сами ще поддържаме. Там ще е мястото, където най-бедният човек може да си изпрати детето и то да получи подготовка на супер световно ниво“, сподели идеята си Теодосиев.

Цялото предаване от 24 май 2017 г.