enbg

Сценаристите показаха кои са членовете на Конституционния съд

6.6.2016 | коментара

Утре Конституционният съд (КС) ще заседава дали да има дело по искането на президента Плевнелиев, обяви в предаването Слави Трифонов. Той припомни, че президентът поиска да бъдат обявени за противоконституционни три от въпросите на инициирания от нас референдум, който бе подкрепен от близо 700 хиляди български граждани. За възможното развитие на случая Слави разговаря с колегите Тошко Йорданов и Филип Станев.

В началото Слави обясни, че е искал да разговаря с конституционни съдии, но те се оказали заети, след като разбрали за какво иска да разговаря с тях. Тошко Йорданов обаче отбеляза, че специалисти по конституционно право не идват, но от друга страна пишат, изказват мнението си за това, че „всъщност ние сме прави“. Той посочи че такава теза са изказали от Български адвокати за правата на човека, както и Атанас Славов, доктор по конституционно право, който е коментирал два от въпросите, които президентът е дал на съда, доказвайки, че искането на президента е несъстоятелно.

„Нямаше да водим този разговор с теб, ако не беше ето този субект.“ – каза Филип Станев и показва снимка на Росен Плевнелиев. „Не знам защо го наричат „президента Плевнелиев“. С действията си, с искането, което отправи към Конституционния съд, този човек доказа, че не е президент на всички българи и най-малко е президент на тези 700 000 души, които са се подписали за този референдум. Това със сигурност не е моят президент и фактът, че той вече се оттегли от политиката, мен ме кара да изпитвам огромно удоволствие. Това е един политически труп.“ – бяха думите на Филип Станев, след които той скъса снимката.

Тошко изрази мнение, че в Конституцията не пише какво може да се пита българския народ и какво не може да се пита. По думите му КС решава дали даден закон на Народното събрание е в съответствие с Конституцията или не, а референдумът не е закон на НС. Затова той смята, че президентът не е имал основание да сезира КС.

Слави припомни, че утре КС трябва да реши дали има основание за започване на това дело. Утре съдия Кети Маркова, от квотата на президента, ще докладва случая и съдиите ще решат дали има основание за дело – за разглеждане дали трите въпроси са противоконституционни. Напомняме, че това са въпросите за електронното гласуване, за намаляване броя на депутатите и за прекия избор на полицейски началници. Ако съдът реши, че има основание за такова дело, едва тогава ще заседава, за да реши за всеки от въпросите дали е противоконституционен.

По думите на Тошко Йорданов е имало случаи, когато конституционните съдии са били сезирани и са преценявали, че няма мотиви да се води дело. Той каза още, че утре съдиите ще са пред такава дилема, защото „няма мотиви да се води дело“.

Йорданов каза, че е добре хората да знаят кои са конституционните съдии. „Хубаво е, според нас, тези хора, които ще вземат такова важно решение, което засяга българския народ, да бъде ясно – кои са хората, защото те не са някакъв орган от въздуха. Това са 12 човека на отговорна длъжност.“ – каза Тошко и добави, че като членове на КС те са публични личности.

В предаването бяха показани снимките на всички 12 членове на Конституционния съд:
От квотата на президента: Борис Велчев (председател на КС), Кети Маркова, Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров; От парламентарната квота: Цанка Цанкова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Константин Пенчев; От квота, излъчена от съдиите: Стефка Стоева, Румен Ненков, Георги Ангелов и Таня Райковска.

Филип Станев даде гласност на малко известен факт, свързан с – по думите му: „прословуто дело от 2003 г., което сега всички коментират и твърдят, че на основание на това дело, сега не може да има намаляване на броя на депутатите“. Става дума за особеното мнение по това дело на бившия председател на КС Румен Янков. „Той е защитавал тезата, че не може КС да иззема правото на суверена да се произнесе по даден въпрос, отнемайки му по този начин въобще избирателното право“, каза Филип и уточни, че Румен Янков е бил от квотата на съдиите.

Цялото предаване от 6 юни 2016 г.