enbg

Слави Трифонов поиска доказателства за думите на Бойко Борисов

16.9.2011 | коментара

15 септември 2011 г.

Слави Трифонов взе отношение по изказване на премиера Бойко Борисов, направено по-рано днес в сутрешния блок на бТВ. Обсъжданата в предаването Тази сутрин тема беше по повод най-новия политически скандал – искан ли е подкуп на Росен Плевнелиев от общински съветници през 2007 година, време, в което Борисов е бил кмет на столицата. Вместо отговори на поставените въпроси, зрителите чуха други отговори от премиера. Предлагаме ви стенограма на частта от интервюто с него, излъчена в шоуто:

Бойко Борисов: Отново ще ви върна към – защо Софийски имоти продадоха, като си спомняте, и след това аз върнах сделката, сделките. И запазих Южния парк, Мария Луиза, … колко много, много терени в София! Включително и това, което направи бТВ толкова остра към мен. И аз мисля, че не е справедливо, и всеки ден в националния ефир на вашата телевизия, заради това, че не разреших на г-н Трифонов в градинката пред Японския хотел да направи строеж, а си остана градинка, всяка вечер от вашия ефир той да употребява такива клевети, лъжи и обиди.

Виктор Николаев: Ако обичате със самия г-н Трифонов,… имали сте някакви отношения…
Бойко Борисов: Ама той е във вашата телевизия!
Виктор Николаев: … разберете се, имали сте близки отношения, разберете се лично.
Ани Цолова: Ние не сме имали никакви отношения с Вас, камо ли имотни.
Виктор Николаев: Важният въпрос е дали в момента общински съветници от ГЕРБ са били такива …
Бойко Борисов: Важният въпрос е, че от ефира на вашата телевизия, всеки ден, включително Плевнелиев, беше наречен жена.

Ето и последвалият коментар на Слави Трифонов:

„От тези думи на премиера възникват два въпроса.
Първо – въпросът за свободата на словото.
Шоуто на Слави е сатирично-забавно предаване. Тоест, в него има сатира и забава. Следователно, съвсем нормално е ние да се шегуваме с всички в публичното пространство, независимо дали са политици, артисти, певци или други хора. Само ще припомня, че ние, аз и моите колеги, винаги сме се шегували с този, който е моментният министър- председател. Шегували сме се с Жан Виденов, с Иван Костов, със Симеон Сакскобургготски, със Сергей Станишев. Защо сега да не можем да се шегуваме и с Бойко Борисов? С какво той е по-различен от всички останали преди него министър – председатели? Изпълнява тази длъжност, той държи властта, изпълнителната власт, и ние се шегуваме с него, както във всяка една нормална държава, в която има свобода на словото. Защо да е неприемливо да се прави политическа сатира с Бойко Борисов?
Днес, за втори път в национален ефир, министър председателят изразява недоволството си от критиката, отправена към него от едно сатирично предаване. Предния път каза, че можел отдавна да ни приключи, а какво каза днес – сами чухте. Ще ви припомня, че след падането на комунистическата власт, само Иван Костов си е позволявал да сваля сатирични телевизионни предавания. Истината е, че когато сатирата към управляващите е забранена, това означава, че има диктатура и няма свобода на словото.

Вторият въпрос е за факта, че аз съм притежател на градинка пред Японския хотел, в която аз съм искал да строя. Това е абсолютна лъжа. Истината е, че аз не съм собственик на никакви градинки, най-малко на тази градинка. Аз не съм строител и нищо не съм искал да строя. Аз се занимавам с телевизия. Ако Бойко Борисов разполага с документи, с които може да докаже, че аз съм собственик на тази градинка или на която и да е друга градинка – нека ги покаже и да докаже думите си. Ако не го направи, това ще означава, че той лъже и че не е, както казаха преди – неизпълнени обещания, когато разследваха, имаше комитет, и аз го коментирах, който обясни колко обещания е дал Бойко Борисов и не ги е изпълнил – това не означава, не че не ги е изпълнил, а е излъгал. В случая, ако той не покаже такъв документ, той лъже. И ако продължава да твърди тези неща, ще бъда принуден да го съдя за клевета. И няма да спра да търся справедливост, дори ако трябва да стигна до съда в Страсбург. Защото ние сме страна от Европейския съюз. И защото е срамно министър-председателят да говори като жълт вестник – с лъжи. А аз този мач вече съм го играл – вече осъдих жълтите вестници за лъжи и не виждам причина да не се направи същото сега с него.“