enbg

Салих Трончов, 30 януари 2019 г.

30.1.2019 | коментара

В предаването гостува Салих Трончов, който в писмо до шоуто описа ужасното състояние на пътя, свързващ селата Цветино, Абланица и Магерово с Велинград и поиска да изложи проблема публично.

От думите на Салих Трончов стана ясно, че този път никога не е бил асфалтиран. Селата са на 4 км едно от друго и проблемът касае общо 15 километра, които да бъдат асфалтирани.

Салих е председател на обществения съвет на ОУ „Христо Ботев“ в Абланица – училище, което е общо за трите села. Учителите са от Велинград и пътуват всеки ден. Самият той е ходжа в село Магерово и пътува ежедневно. Споделя с възмущение, че децата са возени до училището „в катафалката за кучета от общината“, поради липса на алтернатива. Гостът разказа с възмущение как по времето на предишния кмет майките на децата, които отишли да молят за съдействие, получили неадекватния отговор „Как са картофите?“.

По думите на госта хората там се препитават със земеделие, от Велинград до селата пътуват по черен път. Има железопътна гара Цветино, която е на 4 км от селото. „Има жени, които тежат 50 килограма и носят 30 литра мляко всеки ден, 4 километра пеша, за да изхранват семейството си. Нормално ли е?! Носим го до Велинград и го продаваме от адрес на адрес, за да изхранваме семействата си. … Жените се връщат, отиват със стоката да я пасат и така продължава – за да изкара 5 лева, да може да изхрани днеска семейството.“ – разказа Салих Трончов. Според него причина за липсата на решение е, че регионът е с мюсюлманско етническо население. „Аз държа да кажа, че ние сме етно-мюсюлманска общност, на нас ни казват помаци. … Аз се почувствах дискриминиран, когато наградиха Бойко Борисов за европеец на годината. Той каза: „България е пример за етническа толерантност на Балканите.” – На фона на начина, по който живеем, някак си това ми звучи лицемерно. И само преди няколко дена той каза – цитирам дословно: „Ние трябва да чуваме всеки глас и всяка душа, и да се отзоваваме моментално.“ – Една година ние висим пред Министерски съвет и се молим за среща. Това е издевателство, антихуманизъм.“ – възмути се гостът.

Салих Трончов обясни, че първоначално местните са били излъгани, че това е път, който е в АПИ. След като става ясно, че е общински, те подготвят протест, но Салих е викан в РПУ Велинград и протестът, по думите му, е спрян. На следващата сутрин гара Цветино осъмнала окупирана от органите на реда, причаквали жените, питали ги къде отиват, с какво се занимават, снемани им били личните данни. „Хората се уплашиха“, каза Трончов и добави емоционално: „Това може да се провери. 20 служители, целият наличен ресурс на РПУ Велинград, обгради ЖП гара Цветино. Сутринта тя осъмна обградена. Защо?! Комунизмът не мина много отдавна! Те разтвориха едни незараснали рани в нашите села. Хората се почувстваха обидени.“

Гостът разказа, че в началото е провел среща с кмета на община Велинград, от която си тръгнал отчаян. Било му заявено, че това не е по финансите на общината, като имало и повтарящи се реплики на кмета: „Ако оцелее правителството“, „Ако остане правителството“… Затова той писал до президента, до председателя на НС, до омбудсмана. Отговорили му, че прехвърлят жалбата към община Велинград, по чл. 112 от Административно процесуалния кодекс.

Салих коментира, че става дума за общо 15 километра, а до 2020 г. България трябва да усвои 4 милиарда от Еврофондовете за пътна инфраструктура. Неговото мнение е, че не правят пътя, защото селата са населявани от помаци.

„Всичко тръгна от смъртта на баща ми. Той почина преди около две години. Аз чаках в началото на селото три часа и половина линейката. Нищо не направиха. Баща ми почина след няколко часа, след което линейката потъна в част от тези пропасти, които видяхте. Наложи се с тежка техника да я издърпат. Всичко това ни звучи много обидно. При нас има много млади хора. Хората ходят в чужбина, връщат се, строят, за да останат тук. Това е нашата татковина.“ – сподели Салих Трончов.

На финала на своето гостуване той се обърна към премиера: „Господин Борисов, когато погледнете вашите деца, погледнете нашите. Както Вие обичате живота и здравето на Вашите деца, така и ние обичаме живота и здравето на нашите деца. Поканата ни за среща още важи. Ние ще продължим да чакаме. Ако до няколко дни това не се случи, ние ще информираме посланиците на Европейския съюз в България и страните-членки от НАТО.“

Цялото предаване от 30 януари 2019 г.