enbg

Росица Велкова и София Икономова, 13 декември 2016 г.

13.12.2016 | коментара

Съдиите Росица Велкова и София Икономова гостуваха в „Шоуто на Слави“ и коментираха протеста на съдиите от Софийски районен съд, в който те не се включиха. Велкова и Икономова обясниха, че тяхната гледна точка не е никак популярна в момента, но се споделя от голяма част от колегите им.

Въпреки че не отрече проблемите в съда, съдия София Икономова заяви пред Слави: „Не подкрепяме протеста в Софийски районен съд в тази форма, в която беше направен и така, както бяха заявени исканията.“ Според нея проблемите на съда не са стояли на дневен ред в рамките на въпросния протест. „Протестът беше иницииран от настоящото ръководство“, обясни съдия Росица Велкова и уточни, че това се случило след писмо, уведомяващо за проверка от Висшия съдебен съвет. Скоро след писмото било осъществено събрание на служителите, на което им било „обяснено, че те следва да протестират „по желание“ пред Висшия съдебен съвет за увеличаване на заплатите им“. След като съдиите излезли на протест „къде по желание, къде по задължение“, се оказало че два дни по-рано Висшият съдебен съвет е променил различни класификатори, формално увеличавайки заплатите на служителите. Това обаче им било спестено от ръководството, разказа още Велкова.

На последвалата среща между ръководството на Софийски районен съд и Висшия съдебен съвет се включили съдии, гравитиращи около това ръководство и „колеги, които имат съществени пропуски в работата и са довели до съществено забавяне на техните дела“, разказа съдия Велкова. Според нея основният проблем е, че част от съдиите в Софийски районен съд работят, а друга част „протестират, че са много натоварени и не могат да работят“. От всичко това произтичало впечатлението, че целият съд не работи. Велкова изрази мнение, че коренът на този проблем е в това, че ръководството на Софийски районен съд не налага санкции и не търси отговорност от тези съдии.

„Протестът беше иницииран от човек, който не прилага своите правомощия – административния ръководител на Софийски районен съд Методи Лалов“, заяви Росица Велкова и обясни че Лалов е подал оставка, посочвайки дата за напускането си – 1 февруари 2017 г. Тя изрази надежда, че при избора на следващото ръководство Висшият съдебен съвет ще прецени кандидатите предварително, вместо да се чуди след това как да се справи с избрания. В заключение съдия Велкова каза, че ако съдебната система не се изчисти сама отвътре от така наречените „гнили ябълки“, винаги ще мирише.

Цялото предаване от 13 декември 2016 г.