enbg

Редколегията, 27 септември 2012 г.

27.9.2012 | коментара

Редколегията на „Шоуто на Слави“ се събра, за да коментира разразилия се скандал с рапърите Мишо Шамара, Сарафа и Конса. Сценаристите разискваха и другите актуални социално – политически теми.

Иво Сиромахов пръв коментира действията на прокуратурата, която привика варненските рапъри, заради съмнения в поругаване на националните символи в песента им „Бяло, зелено, червено“. Според сценариста, атаката срещу певците е „изцяло политическа“, а като доказателство приведе това, че скандалът се разяснявал дори в Парламента. Образуваното производство срещу рапърите Сиромахов коментира така: „Вальо Топлото е оправдан, Емилия Масларова е оправдана, братя Галеви не са в затвора и сега най-големите престъпници са едни момчета, които пеят рап.“

Ивайло Вълчев изрази мнение, че е хубаво прокуратурата да бди за поругаването на националните символи. Един от символите на държавата е полицията, каза сценаристът и попита защо прокуратурата не е обърнала внимание на балетистите, които облечени в полицейски униформи, танцуваха в НДК при представянето на химна „Родната полиция ни пази“.

Редколегията не подмина и интервюто на премиера Бойко Борисов, дадено пред популярния европейски ТВ канал „Евронюз“. Тошко Йорданов цитира „любимата си част“ от интервюто, в която Борисов казва: „Огромни количества наркотици са заловени в България, тонове кокаин – единия ден 20 тона хашиш, другия ден – 40 тона кокаин, на следващия ден – 3 тона кокаин, това са стотици тонове наркотици и това само в рамките на няколко месеца.“ Тошко Йорданов първо сметна, че 63 тона не прави стотици тонове наркотици. После сподели за извършено от него проучване, което показва, че по официални данни на Американската агенция за борба с наркотиците ДЕА, през 2011 – та година на територията на САЩ са заловени общо 33 тона кокаин. А по думите на Бойко Борисов, коментира Йорданов, в България толкова кокаин хващаме за един ден. Сценаристът допълни: „Ако следваме логиката на премиера, целият кокаин на света първо идва в България, но ние го спираме и няма къде да ходи.“ Според Тошко Йорданов е недопустимо министър – председателят ни да лъже по този начин целия ЕС и европейските граждани.

Филип Станев обаче смята, че премиерът не лъже, а се „колебае“ и се опита да докаже твърдението си с хронологията на събитията около проекта АЕЦ „Белене“. Първо Бойко Борисов обявил твърдо, че няма да строим АЕЦ „Белене“, но тези дни, след появата на американски инвеститор, премиерът започнал да се колебае дали пък да не започне строеж на атомна електроцентрала в Белене, коментира сценаристът.

Александър Вълчев също „хвана“ една от лъжите на Бойко Борисов пред „Евронюз“. Там премиерът заявява, че инфлацията у нас е 0 %, а сценаристът цитира официални данни от Националния статистически институт, според които инфлацията в България от началото на годината е 2.6%. В заключение представителят на Редколегията заяви: „Вярвайте на когото искате!“

Останалите мнения, изказани от сценаристите и водещия, може да видите във видео материала.

Цялото предаване от 27 септември 2012 г.