enbg

Редколегията за решението на КС за противоконституционност на трите въпроса

28.7.2016 | коментара

Водещият Слави Трифонов и Редколегията коментираха решението на Конституционния съд, който по-рано днес обяви като противоконституционни три от въпросите на инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум.

В решението се казва:
„Конституционният съд в заседание на 28 юли 2016 година реши конституционно дело № 8 от 2016 година, образувано по искане на президента на Република България.
С Решение № 9 от 28.07.2016 година, прието с 12 гласа, съдът установи противоконституционност на Решение на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май 2016 година, в частта относно въпроси с номера 2, 4 и 6.“

Въпросите, които отпадат от референдума, са:

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Водещият Слави Трифонов изрази мнение, че след решението на КС чертата, която разделя българския народ от политическата класа, вече е начертана. „От едната страна е българският народ. От другата е политическата класа и назначените от нея съдии. (…) В нормалните държави и политическата класа, и съдът, и прокуратурата служат на народа. А вижте колко интересно – при нас е обратното. Засега.“ – каза водещият. По думите му това, което КС направи днес, може да е законно, но не е морално. Той припомни, че този референдум е организиран от 700 000 българи, които искат промяна и че те имат „правото да бъдат питани“. „Хората искат да ги питат. Кой стои над КС? Разбира се, че неговият работодател – народа!“, каза още водещият.

Тошко Йорданов определи решението на КС като „демонстративна политическа наглост и безсрамие“, в която участват и депутати, и президент, и КС.

Той обърна внимание на мотивите на Конституционния съд за отпадането на въпроса за електронното гласуване, в които се казва, че вече е провеждан референдум по този въпрос и че предложението не е било прието. Тошко Йорданов изрази недоумение как едно решение се счита за „неприето“, при положение, че референдумът, на който е било гласувано, не е валиден. Той изрази и възмущението си как един въпрос, който вече е бил задаван на референдум, сега се счита от КС за „противоконституционен“. По думите на Тошко Йорданов КС сам нарушава законите в България.

В мотивите на КС за отхвърлянето на въпроса за пряк избор на полицейските началници пък се казва, че с подобен закон ще се промени конституционния модел на изпълнителната власт. Тошко Йорданов обясни, че по тази логика избирането на кметове нарушава същия конституционен модел, но в мотивите на КС това е посочено като изключение. „Значи кметовете може, но полицейските началници не може?“, попита Тошко Йорданов.

Сценаристът сподели мнение, че освен „да се вбеси“, българският народ трябва да отиде да гласува на референдума за останалите три въпроса, които могат да променят политическата система в България:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Александър Вълчев припомни, че освен пълното пренебрежение към 700 000 българи, КС не е зачел и професионалните становища на експерти, изпратени в защита на трите въпроса. Според Александър Вълчев 12-те конституционни съдии би трябвало да се съобразят с тези мнения.

Иво Сиромахов каза, че не е изненадан от взетото решение на КС, защото не за първи път в България се нарушава законът. Той посочи като добър пример системата в САЩ и по-специално щата Калифорния, в който от 1911 година до днес чрез референдуми щатската конституция е променяна 52 пъти. С друг пример – Швейцария, Сиромахов посочи как конституцията може да се променя всяка година. „В България се счита, че това е невъзможно, че това противоречи на пряката демокрация“, каза той и определи решението на КС като политическа поръчка. „Хубавото в цялата работа е, че това решение не е окончателно. Окончателното решение ще го произнесе българският народ на референдума, който предстои след 3 месеца. И ако този референдум е успешен, ще започне една промяна, която няма да може да бъде спряна“, каза Сиромахов.

Драгомир Петров погледна иронично на ситуацията и сподели, че се чувства „щастлив“ от отпадането на трите въпроса. Според него запазването на броя на депутатите на 240 му дава шанса „да мрази и псува“ 120 човека повече. Той констатира, че „да ни питат е противоконституционно, а да купуват гласове е законно“. За избора на полицейските началници Драгомир Петров също е „радостен“, защото те ще продължават да бъдат избирани от човек, който „е влизал в районно управление по грешка, като го обърква с квартална бакалия“. Сценаристът разкри, че е „щастлив“ и от приетия днес антитерористичен закон, според който всеки полицай може по всяко време да вземе кола на гражданин, както и да използва жилището му при нужда. В заключение Драгомир Петров каза, че всъщност наистина се чувства щастлив. „Най-радостен съм, че след няколко месеца президентът вече няма да е президент. Вярно, не е ясно кой ще е, но в пристъп на радост ще кажа, че по-добре някой, отколкото този!“, каза той.

Сашо Вълчев отбеляза, че има „още един радостен“, като имаше предвид президента и прочете информация за неговото официалното съобщение:

„Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд. (…) Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. (…) Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание.
Президентът е удовлетворен, че Конституционният съд споделя изложените в искането аргументи.“

След прочетения с аплобм текст Слави помоли за аплодисменти, а Александър Вълчев каза, че е забравил името на президента, но се сети, че „май е Маринкин“.

Според Тошко Йорданов написаното в съобщението е „абсолютна глупост“, защото Народното събрание и в момента може да променя Конституцията. Сценаристите изразиха недоумение как това решение развива пряката демокрация, след като се спира питането на хората.

Филип Станев, който преди време скъса снимката на президента, каза, че е потърсил психиатрична помощ и е било установено „рядък вид разстройство“, при което изпитва нервни тикове на ръцете и необходимост да къса хартия. Филип сподели, че за да овладява стреса, пише стихове и сподели какво е написал последно.

По повод на днешните събития:

„Наш`та мила демокрация днес изпадна в ситуация –
родният Конституционен съд прояви се като овцевъд.
Гегата си поразмаха, три въпроса той отмаха,
щото наш`те политици пак ни имат за овчици.“

Римите на Станев по повод действията на президента звучаха така:

„В три въпроса усъмни са по поръчка на Борисов,
а съда са демократи, интереса феса клати.“

Сценаристът завършва стихотворението си с прогноза:

„Ще цитирам Бай Радой, тук стихът не ще е мой.
Неговите два цитата са в едно към днешна дата.
„Коса сива, глава дива. Не го бива ни за слива.“
Изводът какъв от туй? Има рима със онуй…
Тиква, Плевня и Съдът – същия ще го ядат
на Референдума в денят!“

Филип Станев отбеляза, че изключително неприятно впечатление му е направило отразяването на решението на КС от медиите. „Много е тъжно, защото отношението на тези, които би трябвало да бъдат коректив на властта, е такова: „Махнаха въпросите на Слави“, „Порязаха Слави“, „Отсвириха трите въпроса на Слави“, като че ли Слави този референдум ще си го носи вкъщи!“, изрази възмущение Станев.

„Днес президентът и 12-те конституционни съдии скъсаха всякаква връзка със своя народ. Най-малкото с едни 700 000 души, които са се подписали. Де факто показаха, че играят/работят сами за себе си“, каза Ивайло Вълчев.

Александър Вълчев пожела да цитира статия от днес на в-к „Труд“ със заглавие: „Бойко разпуска в Слънчево бунгало“. Стана ясно, че в нея е описана „заслужената“ му почивка, която предстои от понеделник, като се посочват подробности че от луксозната къща да собствения плаж се спуска с открит асансьор.

Тошко Йорданов заяви: „Днес просто ни обявиха война. Тоест обявиха война на българския народ. (…) И като я искат тая война, ще си я получат.“ После сценаристът се обърна с въпрос към Слави: „Нали знаеш какво се случва с управляващи, които се изправят срещу народа си? Смазват ги. Смазват ги по брутален начин.“

Иван Кулеков каза, че не иска да коментира днешните решения на Конституционния съд, защото свободата на словото му дава правото и да не говори. Той изказа съмнение, че тази свобода ще продължи „чак до есента“, докато Слави Трифонов го увери, че ще я има.

Кулеков каза, че иска да цитира какво е прочел съвсем случайно днес в Уикипедия, и което няма нищо общо с Конституционния съд. „Аз прочетох, че Инквизицията е бил независим от гражданските съдилища съд, а инквизиторите били назначавани от папата и са били отговорни единствено пред него.
В по-демократични времена – прочетох на друг сайт – папата имал три глави, в които разпределял едноличната си власт – голяма парламентарна глава, средна – съдебна и малка – президентска главичка. Тези глави папата ту галел, ту почесвал, ту се псувал на тъпа глава, така че Инквизицията, като един напълно независим съд, назначена от трите глави на папата, станала отговорна пред трите глави на папата. Именно по броя на главите се съдело коя власт е тоталитарна и коя демократична – една глава – диктатура, три глави – демокрация. 700 000 глави например не означавали демокрация, защото числото 3 било по-голямо от числото 700 000. А времето, в което 3 е по-голямо от 700 000, историята нарича Средновековие. Средновековието в България продължава и в началото на 21-ви век.

Докато Ердоган все още не ни е спрял предаването, искам да спомена и за друго нещо, което прочетох. Малко се страхувам да го кажа, защото става дума за един очевидно противоконституционен въпрос, поставен от бащите-основатели на Съединените Американски Щати. В декларацията за независимост те поставят въпроса не за правото на гражданите да питат, а за индивидуалните права на гражданите и за правото им на революция. Не на референдум, а на революция. После прочетох, че някакъв президент поставил пред някакъв конституционен съд правото на гражданите на революция, но кой бил този президент и този конституционен съд никой не знае, защото те били забравени от историята. В тази американска декларация пише още, че „всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.“ И стремеж към щастие. Нещо, което струва ми се е напълно антиконституционно.
Ровейки се из интернет, никъде не прочетох, че в България има цензура. Прочетох, че в България има Конституционен съд, който е забранил на българския народ да задава въпроси. Ако денят, в който е приета Декларацията за независимост в САЩ, се чества като Ден на независимостта, днешният ден, 28 юли 2016 г. в България може да бъде честван като Ден на зависимостта от трите глави на мафията. До новия ден на независимостта, който съвпада с Деня на референдума, остават само още три месеца“, каза Кулеков.

Слави коментира, че случилото се днес е било ясен акт. „Днес се разделихме. От една страна са те, от другата сме ние, подкрепени от 700 000 души.“

На въпроса на Слави какво следва, отговориха последователно колегите от Инициативния комитет.

“Следва война, която те ще загубят“, категоричен беше Тошко Йорданов. „Те нарушиха законите. КС потъпква Конституцията, защото в нея никъде не пише, че е противоконституционно да се пита. Нарушиха също Закона за референдумите“, обоснова се сценаристът.

Сашо Вълчев изтъкна тезата, че всичко това се прави, „заради 120-те депутата“. „Тъй като тя е най-одобряваната точка, всички бяха за нея. Според мен те го направиха, за да може колкото може по-малко хора да гласуват на референдума. Аз си мисля обаче, че именно затова хората ще се вбесят и ще дойдат още повече“, допълни Вълчев.

Филип Станев каза следното: „Референдум ще има. Макар и с три въпроса, които са изключително важни за България. (…) Референдум ще има и той ще взема важни решения. Силно се надявам тези решения драстично, рязко и положително да повлияят на българския политически живот. И понеже от времето на настъпването на така наречената демокрация в България вече ще станат близо 30 години, 27 години, се сетих днес, че Тодор Живков управлява долу-горе 30 години и може би наближава времето, в което ще трябва генерално да се промени политическата ситуация в България.“

„Над всяко решение на съда пише „В името на народа съдът реши“, аз днес не видях нищо в името на народа“, каза Драгомир Петров.

Според Ивайло Вълчев най-важното е че всъщност референдумът предстои: „Референдум ще има, остават три адски важни въпроса. Хората така или иначе ще отидат да гласуват и според мен ще отидат ядосани от това, което се случи днес.“