enbg

Пламен Орешарски, 1 май 2012 г.

2.5.2012 | коментара

Добилите напоследък популярност в политическото и медийно пространство словосъчетания „Фискален резерв” и „Сребърен фонд” вече звучат по-ясно след гостуването в „Шоуто на Слави” на финансовия експерт Пламен Орешарски. Бившият министър на финансите от Тройната коалиция обясни, че във фискалния резерв са парите, които държавата е спестила от текущите си приходи.

Пламен Орешарски заяви, че Тройната коалиция е оставила малко над 8 млрд. лева във фискалния резерв. „В периода 2005 – 2008 г. бюджетите приключвахме на излишъци – приходите бяха повече от разходите с около 1, 5 – 2 млрд. лева на година”, каза финансистът.

Гостът обясни и за т.нар. „Сребърен фонд”: „Той е част от тези 8 млрд., около 1, 8 млрд. лева и е утвърдено в международната практика име на т. нар. „пенсионни фондове”, когато те са държавни. Имат и наименование „сребърен” вероятно, защото служат за покриване на разходи на хората в „сребърна възраст”, т. е. за пенсионерите.” Финансистът заяви, че има действащ закон, който не позволява да се пипат тези пари, каквото е намерението на сегашния финансов министър Симеон Дянков. Според Пламен Орешарски тези пари дори трябва да се натрупват, защото след няколко години демографската структура в България ще е още по-лоша от сегашната. Идеята да се използват парите от „Сребърен фонд” Орешарски определи като „пълно недоразумение”.

Бившият финансов министър се позова на официални цифри, според които фискалният резерв вече е 4 млрд. лева (1, 8 млрд. „Сребърен фонд”, 1, 5 – 1, 6 млрд. фонд за извеждане на старите реактори в Козлодуй от експлоатация и остатъците от резерва на Здравната каса), т.е. по думите на Орешарски „свободните пари във фискалните резерви са изхарчени”. По негови изчисления правителството на Бойко Борисов е изхарчило 6 млрд. лева, защото и външният дълг се е увеличил с 2 млрд. „Все още не сме влезли в спиралата на Гърция, но вървим по този път”, заяви Орешарски. Все пак той заяви, че остава оптимист в по-дългосрочен план.

Цялото предаване от 1 май 2012 г.