enbg

Мартин Димитров, 11 декември 2018 г.

11.12.2018 | коментара

Депутатът от 43-тото Народно събрание Мартин Димитров беше гост в „Шоуто на Слави“ във връзка с готвените промени в избирателния закон, които се очаква да осакатят машинното гласуване, като го оставят само в около 1000 секции от общо 12 хиляди.

Мартин Димитров разказа, че е осъдил Централната избирателна комисия за това, че нарушава избирателния закон: „С колегата Петър Славов и Демократична България три пъти успяхме да осъдим ЦИК. Веднъж беше пред Върховния административен съд, когато на последните парламентарни избори не въвеждаха машинно гласуване, а то беше дължимо по закон. След това ги осъдихме пред Софийския административен съд и той даде шестмесечен срок за въвеждане на машинно гласуване, който изтича през януари. За да не го изпълнят, те обжалваха“, обясни Димитров и уточни, че това обжалване е единодушно – тоест с квотите на всички партии, които в парламента „си играят на управляващи и опозиция“.

Причината за обжалването, според политика, е че партиите не искат честни избори: „Не искат по-висока активност. Не искат тези милион българи в чужбина да участват в изборния процес. Искат да запазят сегашната ужасна изборна система.“ Димитров разказа, че за първи път е гласувал експериментално машинно през 2009 година и попита защо за период от десет години са въведени само 1000 машини за гласуване. Той зададе и въпрос защо няма дебат по темата и промените в избирателния закон се готвят за времето около Коледа.

„Тези хора гласуваха за машинно и за дистанционно електронно гласуване“, каза Димитров, визирайки депутатите и обясни, че когато вече е трябвало да бъде въведено, изведнъж те се обърнали на 180 градуса. Мартин Димитров допълни, че от последните президентски избори до днес, ЦИК е нарушила закона „около стотина пъти“.

Според Димитров депутатите не налагат машинното и електронното гласуване, защото се страхуват от гласовете на българите в чужбина: „Те могат тотално да променят всичко. Може да се окаже например, че партия като ДПС не влиза в парламента при много висока избирателна активност.“ Освен това, по думите на Мартин Димитров, машините броят безпристрастно.

В края на гостуването Мартин Димитров призова президента Радев да наложи вето върху готвените промени. Той напомни и как президентът е пропуснал да наложи вето на закона, с който са били „ударени“ малките бензиностанции. „Ако той не наложи вето, става солидарно отговорен с тези хора“, заяви Димитров. Според него при едно вето нещата няма да може да приключат за Коледа, а ще се наложи ново разглеждане в Парламента през януари и истински дебат. „Вече не могат да го гласуват с 60 гласа. Трябват 121 гласа за преодоляване на ветото на президента“, поясни Димитров.

Цялото предаване от 11 декември 2018 г.