enbg

Катя Илиева, 2 май 2018 г.

2.5.2018 | коментара

По темата за свободата на словото в предаването гостува журналистът от Фрог нюз Катя Илиева!

Гост в „Шоуто на Слави“ беше журналистът от „Фрог нюз“ Катя Илиева. Тя коментира тазгодишния доклад на международната организация „Репортери без граници“, според който България вече е на 111-о място по свобода на словото (в предишния доклад страната заемаше 109-о място).

В своя анонс водещият Слави Трифонов отбеляза, че според класацията България е най-зле по свобода на словото в целия Европейски съюз. Той цитира и конкретна част от доклада: „Въпреки че в момента България председателства Европейския съюз, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси са широко разпространени“.

От своя страна Катя Илиева отбеляза, че в класацията, изследваща свободата на словото в 180 страни, България се намира между Африка и Северна Корея. По думите й в класацията България е близо до африкански страни, в които допреди няколко години е имало мироопазващи мисии на ООН.

Катя Илиева заяви, че се чувства свободна в медията, в която работи днес, защото никой не й е казвал да пише „против този или онзи“. Сподели обаче, че е имало опити да й възложат поръчкови материали на предишната й работа – във вестник „Телеграф“, собственост на Делян Пеевски: „По време на Тройната коалиция ме извикаха и ми казаха, че трябва да напиша за съществуваща връзка между Бойко Борисов и сръбския наркобос Сретен Йосич“. Тя разказа, че в „Телеграф“ са се опитвали да й поръчат да напише и разобличаващ материал за Румен Петков, „като се търси нещо около децата му“. Именно след този случай тя е решила да напусне вестника – решение, което журналистът определи като въпрос на „личен избор, морал и чистота“.
По думите на Катя Илиева, в медии като „Телеграф“ има „шпиц команди“ от журналисти, които пишат по поръчка и на които им се казва на кого да „набият канчето“. Според нея журналистите от тези „шпиц команди“ получават значително по-добро заплащане от колегите си и те „живеят много добре“. „Не им пука изобщо, смятат, че това е нормално“, каза още Катя Илиева по адрес на тези, които пишат по поръчка.

Журналистът коментира и кампанията по дискредитиране на организацията „Репортери без граници“ в няколко български медии. Катя Илиева отбеляза, че „Репортери без граници“ не е случайна организация и е носител на престижната награда „Сахаров“ на Европейския парламент, която се дава за изключителни заслуги за защита на човешките права. „Наплюха доклада на „Репортери без граници“, но никой не каза и думичка за доклада на Държавния департамент на САЩ, който излезе преди този на „Репортери без граници“. Там говореха за открита манипулация на обществото, благодарение на медийни рупори, буквално – за насилие от страна на службите върху опоненти на властта, говореха за това, че има непрозрачност на разпределянето на публичен ресурс на медии, които обслужват самите властимащи“, коментира Катя Илиева от „Фрог нюз“.

В края на разговора Катя Илиева отбеляза, че нито властта, нито хората проявяват заинтересованост към подобни доклади. Тя е убедена, че именно в подобна ситуация е възможно да има медийно затъмнение по скандални теми. Журналистът даде пример с мълчанието на медиите по време на съдебните дела във ВСС, оспорващи решението на ЦИК за резултатите от референдума. Тогава, по разказа на Катя Илиева, е било доказано от прокуратурата, че документите на ЦИК за провеждане на референдума са порочно създадени.

Цялото предаване от 2 май 2018 г.