enbg

Иво Сиромахов, 3 април 2012 г.

3.4.2012 | коментара

Иво Сиромахов представи две нови книги

„По комунистическо време имаше едно интервю с един композитор, който е написал над 300 комунистически песни. Журналистът го пита – как пишете толкова много, а той казва – сутрин ставам, сядам на пианото и като почна – то хубавото край няма. При мен е малко по-различно. Аз пиша книги, защото хората все по-малко четат. Знаеш, че обичам да съм на контра.” – така Иво Сиромахов обясни своята забележителна продуктивност. Той представи в шоуто двете си нови книги – сборника с пиеси, писани за театрите „Българско криминале” и сборника с разкази „Очила”.

Разказите в „Очила” са с илюстрации от българската художничка Ива Сашева, която живее в Лос Анжелис и е работила по клипове на R.E.M., Faith No More, Nirvana и други известни музиканти. Художничката е в България за премиерата на книгата и обясни пред зрителите мотивацията си да работи по идеята на Сиромахов: „Смятам, че Иво е от много рядко срещаните автори. Тези разкази са нещо, което много ми допадна. Аз харесвам начинът, по който Иво пише, книгата се получи страхотно.”

В обобщение на разговора Слави и Иво стигнаха до извода, че освен прякора Хачото, на Сиромахов му отиват и други емблематични прозвища – Хемингуея, Шекспира, или накратко казано – Йовчо Графомана.

Цялото предаване от 3 април 2012 г.