enbg

За нацисткия скандал и морала на българските политици

18.5.2017 | коментара

Водещият Иво Сиромахов коментира с Иван Кулеков нацисткия скандал от последните два дни, предизвикан първоначално от скандалната снимка в нацистки поздрав на заместник-министъра на регионалното развитие Павел Тенев. Последва още по-скандално изказване на Валери Симеонов пред в. „Сега“ за посещението му в концлагера Бухенвалд, в което той казва: „Кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там“. По темата Иван Кулеков припомни своя филм „Аушвиц: Зад деветия кръг на ада“, заснет преди година.

В началото Иво Сиромахов припомни кой и как се озова в центъра на развихрилия се нацистки скандал: „Вчера заместник-министър Павел Тенев от квотата на така наречените патриоти, се видя принуден да подаде оставка заради една негова снимка. На тази снимка той стои пред восъчни фигури на нацистки офицери и е вдигнал ръка в нацистки поздрав. Ще кажете – човекът е подал оставка, пито-платено. Каквото било-било. Щеше да е така, ако в подкрепа на този човек и на неговата постъпка не се беше изказал вицепремиерът Валери Симеонов“, каза Сиромахов. Валери Симеонов е заявил пред в. „Сега“, че през седемдесетте години е ходил в концлагера Бухенвалд и е казал за медията: „Като се замисля кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там“.
Днес Валери Симеонов отрича да е казвал такова нещо. От вестника обаче твърдят, че информацията им е напълно достоверна.
„Питам се как ли би реагирала на подобен скандал канцлерът на Германия Ангела Меркел. Чудя се, защото нашият министър-председател засега не реагира. Чудя се и какво са почувствали наследниците на милионите изгорени евреи в лагерите на смъртта, когато са чули неподправения хумор на нашия вицепремиер“, попита Иво Сиромахов.

Днес три парламентарни групи поискаха оставката на Валери Симеонов, но той каза, че няма да я подаде. Иво Сиромахов попита колегата Иван Кулеков, който миналата година снима в концлагера Аушвиц, какво мисли за това, което се случва.

„За мен случаят Валери Симеонов е необясним. Не знам какво да кажа и не мога да го съдя. Както не мога да съдя онзи младеж, който вчера без причина, може би просто за майтап, се нахвърли върху една старица на автобусната спирка. Не мога да го съдя, защото се оказа, че младежът има психично разстройство и не подлежи на съд, а на лечение в психиатрично заведение.
Може би за хората, които не са виждали концлагер, случаят с майтапчията Симеонов да не изглежда толкова зловещ, но аз бях почти цял ден в концлагера Аушвиц и след всичко, което видях, мога да кажа, че ако има човек, който може да се отнася майтапчийски със зловещата смърт на милиони човешки същества, то този човек или е фанатичен нацист, или е безчувствен дебил, или е дълбоко извратен, или е обикновен социопат. Аз доскоро мислех, че социопатът е човек, който просто няма съвест и затова не изпитва вина, но се оказа, че не е така. Социопатът много добре съзнава своето ненормално поведение, но просто не му пука за хората. Подчертавам, че не говоря за политическия лидер и вицепремиер Валери Симеонов, а за социопата“, каза Иван Кулеков.

Кулеков продължи със своята гледна точка: „Голяма част от моя живот вече е минал, но ние сме длъжници към бъдещето. И най-малка проява като тези, на които сме свидетели през последните дни, проява на откровен нацизъм, просто трябва да бъде унищожена тотално. Унищожена не по този първичен начин, а с непоносимостта ни като общество към такива хора, камо ли пък тези хора да са начело на държавата“.

Иван Кулков сподели, че снимките в Аушвиц продължили около 8 часа и след тях той стоял един час на пейка пред лагера, опитвайки се да си обясни какво е видял и защо това се случва. „И стигнах до този извод – че когато имаш неограничена власт над хората, ти си способен да постигнеш всичко това. Тази хора там са имали такава власт. Ние не трябва да допускаме един човек да има власт над другите хора в такава степен. Ние не трябва да допускаме изобщо най-малките наченки на омраза към хората или гавра с тяхната смърт. Не трябва да го допускаме, защото ние ще носим тогава вината. Да кажем, че човек, който си позволява да се майтапи с това, той си отговаря пред съвестта, ако има, или не знам пред кого. Но ние също отговаряме. Ние отговаряме за това, че сме допуснали този човек да стои над нас и да ни управлява. Да управлява обществото. (…) Да се майтапиш с такова нещо, значи ти си склонен да го направиш. Това е страшното. Това е страшното…“, каза Кулеков.
В края на разговора Иво Сиромахов напомни наближаваща годишнина, с която нашата държава с право се гордее. „Скоро ще се навършат 75 години от спасяването на българските евреи. Как е възможно преди 75 години всички политически партии, всички българи, патриархът, царят да се изправят заедно и да не позволят да бъдат депортирани и избити българските евреи, а сега във властта да има подобни хора като „шегаджията“ Валери Симеонов?! Простичкото сравнение между морала на българските политици преди близо 75 години и сега очевидно не е в полза на сегашните политици.
Няма значение дали Валери Симеонов ще си подаде оставката или не.
Значение има само едно – да запазим достойнството на българската държава“, каза Иво Сиромахов.

Цялото предаване от 18 май 2017 г.