enbg

Защо едно убийство се превърна в повод?

9.10.2018 | коментара

Слави Трифонов разговаря със сценаристите Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев за случващото се след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова.

Според Слави и сценаристите много хора, особено управляващите и медиите, близки до тях, не правят една основна разлика – разликата между повод и причина. Тошко Йорданов определи това убийство като „повод за размисъл“, заради предварителните натрупвания – защото дори и ако се приеме за чист криминален случай, то води към определени размисли, комбинирано с методичното затваряне на устите на журналистите през последните 10 години и с изчезването на свободните медии. Йорданов цитира думите на Виктория Маринова в нейното предаване „Детектор“, които звучат така: „Картината на разследващата журналистика в България е доста противоречива. От една страна, силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми. Систематично отстраняване на разследващи журналисти. И от друга страна – безспорни успехи на разследвания през последните години, голяма част от които са публикувани и на сайта „Биволъ“. Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава трибуна на журналистически проучвания, както и да извършва и свои такива, касаещи с изключителна степен обществения интерес. Защото това е „Детектор“ – предаването, което отчита лъжата, но дава предимство на истината“. Тошко Йорданов попита колко журналисти у нас са казали подобни думи и отговори сам: „почти николко“.

Според Слави Трифонов свободата на словото е битка не на отделни личности, а на цялото общество. Тошко Йорданов допълни, че липсата на свобода на словото не просто означава, че журналистите ги е страх да говорят, а че в цялото общество има нещо гнило. Ивайло Вълчев не е изненадан от това, че новината за убийството на Виктория Маринова е стигнала до световните медии и дори до Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, тъй като към посегателството върху всеки, който говори от името на хората и се показва с лицето си, не се гледа с добро око никъде по света.

Тошко Йорданов коментира и новината за запорирането от прокуратурата на 14 млн. евро на фирми около „Джи Пи груп“. Според него Сотир Цацаров е запорирал парите, след като ЕС е наредил на ОЛАФ да разследва далаверите на „Джи Пи груп“ с еврофондовете след убийството на Виктория Маринова. „В науката и технологиите има един термин – бръснача на Окам“, допълни Ивайло Вълчев и обясни значението на този термин – от многото възможни теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре, за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения. Именно, според бръснача на Окам, когато в България бъде убит журналист, първата мисъл на хората е, че е убит заради работата му, обясни Вълчев. „Страшното е, че това обяснение става нормално“, завърши сценаристът.

Тошко Йорданов отбеляза факта, че Европейският съюз поиска независимо разследване на убийството на Виктория Маринова. „Това показва само едно – че нямат никакво, ама никакво доверие на нашата прокуратура и на нашите следствени органи“, коментира Йорданов и допълни, че същото важи и за българите. На финала Ивайло Вълчев цитира думи на руския разследващ журналист Александър Невзоров: „Журналистите ги бият и ги убиват не заради това, което са написали, показали или казали, а заради това, което хората са си помислили, когато са прочели, чули или видели работата на журналиста“.

Цялото предаване от 9 октомври 2018 г.