enbg

Желяз Андреев и Милена Здравкова, 11 април 2018 г.

11.4.2018 | коментара

В предаването гостуваха Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. Желяз Андреев беше арестуван по искане на властите в САЩ, които го издирват по разследване за нарушаване на ембаргото, наложено на Сирия от Вашингтон.

Според властите в САЩ, вината на Желяз е, че е нарушил ембаргото на САЩ към Сирия, работейки в кол център в България. Днес той беше пуснат от ареста срещу подписка и гостува в шоуто заедно със своята приятелка Милена Здравкова. Дали подписката ще продължи, съдът ще реши утре.

Историята с искането за екстрадиране е започнала преди повече от година, разказа Желяз. Негов бивш колега му споделя, че е видял в новините, че към техния бивш работодател са повдигнати обвинения. Собствениците на фирмата, в която работят – двама братя и една сестра от арабски произход, твърдели, че са американци. Впоследствие се оказало, че такъв е само единият брат.

Желяз намерил тази работа през един от най-големите интернет сайтове. Милена също работела там, там те се запознават. Разказват, че фирмата е била кол център, а работата им представлявала постоянно обаждане на клиенти или разговори с тях. Желяз е работел в отдел продажби и задачата му била да предлага на клиенти части за авиацията, които фирмата твърди, че държи на склад.

В българския офис на фирмата работели повече от 100 души. Продаващите части за самолети са били – 20 души, от т.нар. Junior sales, а по-опитните продавачи са били в друг отдел. Желяз Андреев бил на най-ниската длъжност – продавач интернет търговия.

След като научава, че е издирван, Желяз се консултира с юристи. След като се запознават с обвинението, което е публикувано в сайта на Министерство на правосъдието на САЩ, адвокатите им казват, че няма защо да се притесняват, тъй като са работили в българска компания и тези неща не са подсъдими, според законите на РБългария.

Известен е интересен факт около собствениците на фирмата – те са сключили сделка с американското правителство, като са били и подсъдими. През октомври 2017 г., след месеци, в които не се случвало нищо, отново от сайта на Министерство на правосъдието на САЩ научават, че тримата основни подсъдими и обвиняеми са се признали за виновни по част от обвиненията. Присъдите им били доста занижени спрямо първоначално обявените – в рамките на година–две.

За да бъде арестуван Желяз, следователи посещават неговата майка в Добрич ден преди той да се прибере за Великден и й съобщават, че синът й е участвал в ПТП. Когато след ден двамата отиват в районното да питат какво е това ПТП, става ясно, че такова няма, а посещението им е било с цел той сам да отиде в РПУ-то, където да бъде задържан.
Първоначално Желяз остава в ареста за 24 часа, както е по законовия срок, но след това задържането му било удължено със 72 часа. Той успял да се види със своя адвокат преди изтичането на първите 24 часа, но в следващите 48 часа адвокатите му не били допуснати, като доводът бил, че са празници.

В следващите 60 дни българският съд трябва да реши съдбата на Желяз Андреев. Очаква се да бъде определена дата за дело в съда в Добрич.

Милена Здравкова коментира, че ако не бъдат удовлетворени от решението на съда, ще имат право да обжалват, но се надява това да не се налага. „Наистина е немислимо човек, който е извършвал изпълнителска дейност, да не кажа посредническа дейност, да бъде обвиняван в това, че е фалшифицирал митнически документи и че престъплението е било извършено на територията на Щатите“, каза Милена. Тя уточни, че това е част от обвинението и изрази притеснението си, че обвинението – както тук, в България и това Щатите не разбират за какво става въпрос. Милена бе категорична, че в предварителното разследване, преди да бъде повдигнато това обвинение, те са имали досег до електронна комуникация, в която е видимо, че Желяз извършва точно това, което се очаква от човек на тази позиция.

Цялото предаване от 11 април 2018 г.