enbg

Иван Стоянов

7.3.2012 | коментара

Иван Стоянов
ритъм китара

Иван Стоянов е роден на 24 юни 1971 г. в Бургас. Бил изключително плачливо бебе, а после и много злоядо дете. „Това дете ще стане певец“, коментирал многото плач на новороденото възрастен съсед на семейството. По отношение на специфичните си хранителни навици в детските години, в типичния си стил Ванчо заявява – „аз и сега съм си злояд“.

Иван си е сто процента бургазлия – баща му е оттам, а майка му – от Стралджа, – запознали се, когато тя била ученичка в Бургас. Двамата имат две деца – сестрата на Иван е по-малка от него.

 

Ванчо от малък ходел на музикални школи. Във втори клас му купили китара. „Много ме влече китарата. Всичко с мерак става“ – коментира той самият. Спомня си, че много искал да свири. Тогава дядо му му купил мандолина и казал: „Научи тази малката, после друга“. Оказало се, че в магазина дядото поискал малка китарка, а те му продали мандолината, но днес внукът е доволен, че се научил да свири на нея.

Иван Стоянов е завършил Средно музикално училище в Бургас, специалност тромпет при Никола Видев. Завършва и Националната музикална академия, където в момента преподава бас китара в катедра „Поп и джаз пеене“.

Като малък Иван Стоянов мечтаел да стане шофьор на камион ИФА – „царицата на пътищата“. Разказва, че не е имал мечта да става моряк, но е предприемал далечни плавания като дете. Едно такова се случило, когато бил в трети клас, когато с „Мишо и Мусона от мах`лата“ решили да идат до Хавайските острови. Върнали се вечерта мокри и опесъчени, а вкъщи си получили дозата възпитание.

Поканата да се присъедини към „Ку-ку бенд“ Иван получава от Цветан Недялков, който е негов кум, и така от 2007 година той е в редиците на бенда.

Обича да свири и пее rock & roll.