enbg

Дина Шнайдерман, 1 ноември 2012 г.

1.11.2012 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ на Деня на народните будители беше една жена, която означава много за българската култура – проф. Дина Шнайдерман. Съпругата на големия български цигулар Емил Камиларов, която живее и преподава в Швеция, е в България заради Международния фестивал-конкурс за млади цигулари „Проф. Емил Камиларов“, който се състоя от 24 до 31 октомври в Централния военен клуб в София.

Гостенката разказа, че за да реализира фестивала е получила помощ от кмета на София Йорданка Фандъкова, военния министър Аню Ангелов и шведското посолство в България, но от Министерство на културата никой не я е потърсил за да я подкрепи. Шнайдерман с гордост отбеляза, че е проправила пътя на музикалните конкурси и в Швеция, където доскоро не приемали съревнованието между музиканти за приемливо.

Дина Шнайдерман се похвали, че конкурсът в София е открил много талантливи деца цигулари и представи двама от лауреатите – корейката Ю Джин Шим и българинът Васил Сариев. Те показаха майсторството си, изсвирвайки Каприз №16 от Паганини и Престо от Соната №1 от Бах.

Чуйте изпълненията на Ю Джин Шим на Каприз №16 от Паганини и Васил Сариев на Соната №1 от Бах.

Вижте цялото предаване от 1 ноември 2012 г.