enbg

„Да изчистим България за един ден“, 28 март 2012 г.

29.3.2012 | коментара

28 март 2012 г.

Кампанията „Да изчистим България за един ден”, инициирана от БТВ, ще се проведе за втора поредна година, съобщиха в „Шоуто на Слави” журналистът Венелин Петков и Мария Лазарова – мениджър на проекта. Акцията ще се проведе на 12 май.

„Кампанията започна преди година и не е спирала, 12 май е кулминацията на тази кампания”, заяви Венелин Петков. За разлика от миналата година, когато кампанията се проведе само в София, тази година акцията е национална. Журналистът сподели очакванията си в почистването да се включат много българи. „Мотивът на хората да излязат, е да живеят в една чиста среда”, каза той. По повод кампанията той цитира думите на Джон Кенеди, който е казал: „Не питай какво твоята страна е направила за теб, а попитай какво ти може да направиш за своята страна.”

Мария Лазарова пък обеща да не се повтори проблемът с извозването на събрания боклук. „Институциите вече не спят, те са част от тази кампания. Осигурихме пътя на боклука – от там, където ни дразни, до мястото, където трябва да бъде – на депата”, заяви мениджърът на проекта. Мария Лазарова съобщи, че България е част от световна кампания за почистване на околната среда, като тази година акции ще се проведат в над 100 страни. Португалия, Тунис и Словения вече са осъществили своите акции. В Словения 200 000 души са събрали 10 000 тона боклук, каза Мария Лазарова. Тя сподели още, че 400 000 българи могат да изчистят за 1 ден боклуците, които зрителите на БТВ са маркирали на специална карта. И двамата гости изразиха вярата си, че след 12 май ще живеем в по-чиста България.

Цялото предаване от 28 март 2012 г.