enbg

В памет на Светлин Русев

30.5.2018 | коментара

Част от предаването тази вечер беше в памет на един от най-значимите български художници Светлин Русев, който почина на 84-годишна възраст. В студиото гостуваха двама от най-близките му приятели – Иван Кулеков и Георги Чапкънов.

Иван Кулеков сподели, че в последните часове от своя живот Светлин Русев е написал своята автобиография, която е била изписана същия ден на неговото поклонение:

„Автобиография на един 85-годишен художник.
Роден съм в Царство България. Живях в България на светлото бъдеще.
Сега живея в България на светлите разочарования.
Живях в нощи на разстреляната надежда – на поети и художници, на духовни аристократи и горди сиромаси, на деца и безпомощни старци.
Идеите бяха убити – мъртвите идеи убиваха живите.
Каин уби брат си Авел. Синовете на Авел убиваха децата на Каин.
Каменните подземия на царската милост, на свободата, братството и равенството се огъваха от болка и ужас.
Разделихме мъртвите на наши и ваши, а невинните им души очакват милост, покаяние и помирение от живите.
Живите!!!
Вярващи безверници, паднали ангели, пътници без път и неродени спасители. Лутах се в търсене на магическия философски камък на мъдростта, с вечните отговори на живота отсам и живота отвъд; стигнах до каменната ера, с кървавите следи на време, труд и мъка.
Повярвах, че съм намерил пътя – илюзия!!!
„Защо е път, ако не води към храма?!“ недоумяваше старицата от онзи филм…
25 май 2018 г. Светлин Русев“

За своя колега и приятел Георги Чапкънов говори така: „Около Светлин имаше прекалено много хора, той със своето обаяние ги привличаше, омагьосваше. Той е един велик човек, мъдрец, философ, голям художник. Невероятен. В своя живот какво ли не му се случи“. Запитан не е ли странно приятелството между художници, Чапа каза, че „Светлин е друга порода човек“, който откривал изложбите му, подреждал ги, редял и изложбите на Съюза.

„Аз мисля, че България загуби последния си възрожденец. Защото и в личното си творчество, и обществената дейност той имаше една цел – изграждане на духовната култура на България и вграждането й в европейската и в световната култура. Това беше неговият мотив да живее и да твори“, каза Иван Кулеков. Той припомни в два видео материала за даренията, които Светлин Русев прави и за убедеността на художника, че българското изобразително изкуство е съизмеримо с европейското.