enbg

Вера Иванова, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, 26 юни 2018 г.

26.6.2018 | коментара

Актуален гост в предаването беше Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата, която заедно със сценаристите Тошко Йорданов и Иво Сиромахов коментира протеста на майките на деца с увреждания и техните искания.

Вера Иванова заяви, че исканията на майките са да има индивидуална оценка на нуждите конкретно на всяко дете. Тя още веднъж заяви, че парите, които отпуска държавата, не стигат до хората в нужда. Вместо това е видно, че се строят „лъскави сгради, които уж предлагат социални услуги“.
„Ако ми се наложи да вляза в болница, както се е случвало, аз няма къде да оставя детето си – до такава степен сме обречени“, заяви гостът.

Колегите Тошко Йорданов и Иво Сиромахов изнесоха факти, относно финансите, отпускани от държавата на национално представените организации на хората с увреждания, чиито представители „скочиха“ срещу майките на деца с увреждания при внасянето на проектозакона за Личната помощ. От изнесените факти стана ясно, че липсва контрол от страна на държавата за изразходването на тези средства, които са повече от 4 милиона годишно. Факт е, че за изготвянето на национален регистър, са изплатени 1,7 млн. лв., но такъв регистър няма. Финансирания по Европейски програми пък са били изразходвани за конференции в луксозни хотели, както и такива в чужбина.

Ето и фактите, изнесени от сценаристите:

Иво Сиромахов: „Борбата на майките на деца с увреждания не е от три години, някои от тях сe борят със Системата от деня, в който са станали майки. Такъв е случаят на Красимира Обретенова, майка на 16-годишната Пасионария. В телевизионен репортаж Красимира заявява: „Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно. За пети път. Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК“.
Репортажът за Красимира и Пасионария достига и до премиера Бойко Борисов, който на заседание на Министерски съвет споделя: „Гледах я, ревах да го гледам“.
Впоследствие Красимира Обретенова поиска от Бойко Борисов да й се извини за снизходителното отношение към нея и към родителите на деца с увреждания. Ето какво каза тя:
„Говорим за 6-ия национален протест, нали? Той (Бойко Борисов) каза снизходително: „Абе, тая майка там…“ Тази майка се ветрее 13 години по медиите, заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това. Той не ме е забелязал досега ли, какво?“
Това са думите на Красимира и тези думи са изречени на летището. Тя напусна България, за да търси по-нормално отношение в Холандия„.

Тошко Йорданов: „Законодателят е създал разделителна линия на организациите на хората с увреждания, като е определил някои от тях за „национално представителни“. Тези организации членуват в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и получават директна държавна субсидия от републиканския бюджет, като политическите партии. През последните години субсидията, която получават национално представителните организации на хората с увреждания, е 4 359 000 лв. годишно. Субсидиите се отпускат абсолютно „на сляпо“, без да се представят смислени проекти и концепции.
Държавна субсидия получават само тези национално представителни организации. Има редица други активни организации със съществена значимост, но те не получават държавни субсидии, защото не отговарят на критериите за национално представителни, като количество членове.
Национално представителните организации получават с предимство и допълнително финансиране по оперативните програми на ЕС.
Национално представителните организации получават и редица други привилегии, като например придобитите от тях имущества са освободени от данък.
През всичките тези години не е ясно има ли действителна дейност, насочена в полза на хората с увреждания, защото липсва прозрачност, отчетност и контрол от страна на държавата при изразходването на държавните субсидии и европарите.

Да видим национално представителната организация „Център за психологически изследвания“. Изпълнителен директор на това сдружение е самият заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания – Адриана Стоименова. Нейното сдружение получава 220 000 лева държавна субсидия годишно. Сдружението има сайт, като най-актуалната информация за постигнатите успехи беше от времето на Пламен Орешарски. Имаше обаче отчет за второто тримесечие на 2017 г., от който се разбира, че субсидията за отделните дейности е по-голяма от направените разходи за съответната дейност. Може да изкарат и други успехи и отчети, но в разгара на скандалите, сайтът затвори… за профилактика.

Национална представителна организация е и „Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт“. Според нейния председател Павел Савов, който по данни на сайта „Бивол“ има бизнес със стоки и услуги за инвалиди и, според него, някой се опитва… „да яхне“ хората с увреждания. Любопитното за тази организация е, че един от нейните учредители е синът на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев – Михаил.
През 2017 г. това сдружение изпълнява европейски проект за 276 756 лв.

Роднини на политици изскачат и при обществените поръчки. Според разследване на Фрогнюз майката на пловдивския кмет Иван Тотев – Роза Тотева е спечелила поръчки на стойност над половин милион лева с регистрирана от нея фирма за хора с увреждания.

И тук идва въпросът: „Купува ли властта индулгенция за липсата си на адекватни действия, като дава едни огромни суми от бюджета и от еврофондовете на един затворен кръг от организации, симулиращи грижа за хората с увреждания?“

Иво Сиромахов: „Още малко числа. Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика е трети по размер и е 1 милиард 183 милиона лева годишно. От тях за заплати в сектора отиват само 99 милиона. За политики в областта на хората с увреждания отиват близо 283 милиона годишно, а 613 млн. са парите от бюджета за социално включване.

Едно от исканията на майките е да има работещ електронен регистър на лицата с увреждания по заболяване. Такъв няма, въпреки че за неговото изготвяне Агенцията за хората с увреждания е усвоила по европроект … 1 775 846 лева!

Основното искане на майките си остава Законът за личната помощ. Досега лични асистенти на хората с увреждания се назначават на проектен принцип – отпускат се по програма пари предимно на общините, които осигуряват асистенти за кратък период от време. Големият проблем на Системата е, че когато свърши програмата, свършва и личната помощ за хората с увреждания.

Майките настояват за индивидуален подход към децата с увреждания. Това тяхно искане е още по-справедливо на фона на окончателно решение на Върховния административен съд от юни 2018 г. Съдът отмени ключови текстове от правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, като дискриминационни. Висшите магистрати постановяват, че размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на конкретния човек и доколко той е работоспособен, а не да бъде уеднаквена сума, както е в момента.

„Не погребвайте децата ни на 18 години“, пише на един от плакатите, издигнати от майките. Защото… след навършване на пълнолетие, държавата повече не се интересува от тези хора, а те завинаги си остават деца и започват да получават само инвалидна пенсия от около 130 лева. А може ли да се живее достойно с тези 130 лева?!“

Тошко Йорданов: „Кой още членува в Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, който трябва да разработва и осъществява политика в подкрепа на децата с увреждане? Членува например представител на Конфедерация на труда „Подкрепа“. Нейният председател Димитър Манолов поиска от майките да се засрамят, че са извели децата си навън. Впоследствие Манолов хем се извини, хем каза и това:
„Ние не сме общество от изроди – непрекъснато да ни се тика това в очите, достатъчно е да го видим един път – стига ни толкова! Защо ще мъчат и ще тормозят тези деца?! Не ми харесва, аз съм чувствителен човек!“
Този чувствителен човек, който говори за „изроди“, трябва да прави политика за „равни и неотменими права на всички представители на човешкия род“! Именно тези равни и неотменими права са издигнати на пиедестал в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, ратифицирана от българския парламент още на 26 януари 2012 година.
Оттогава до днес България не изпълнява огромната част от своите задължения по тази конвенция.

Майките на децата с увреждания не поискаха оставката на Димитър Манолов, не искат и оставката на правителството, дори върнаха един министър на работа. Те нямат нищо против и срещу заместник-министърката със скъпия самолетен билет. Защото майките не искат оставки, те искат смяна на Системата, която ги убива… Тях и децата им. А и нас като общество“.

По темата може да видите и девети епизод на „България: Фактите говорят“.

Цялото предаване от 26 юни 2018 г.