enbg

Велислава Петрова, 29 март 2016 г.

29.3.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Велислава Петрова, която е докторант по вирусология и генетика в Кеймбридж. Велислава е родена в Сандански и е завършила с отличие Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” през 2009 г. След това, през 2013 г., завършва също с отличие бакалавърска степен по микробиология и имунология в Университета на Бристол, Великобритания.

Велислава Петрова разказа, че желанието ѝ да се занимава с наука първоначално я е завело в Гьотинген, Германия, а след това е взела решение да кандидатства в Кеймбридж. От 2013 г. Велислава Петрова е докторант в университета в Кеймбридж, към факултетите по “Virus Genomics” и “Генетика на инфекция и възпаление“, където в момента се занимава с проект, който изучава ролята на потискане на имунната система при дребна шарка върху податливостта към инфекциозни и автоимунни заболявания – или както разясни тя на Слави, „вредят ли ваксините и може ли да причинят автоимунни заболявания или не“.

На въпрос дали би се върнала в България, Велислава Петрова отговори: „Бих се върнала, ако мисля, че мога да продължа да развивам потенциала си по начина, по който съм се развивала и досега“. Тя е част от младите българи, създали група „Милениум“. „Милениум е за хората, които са родени след 1990 година, тоест поколението, което не е видяло комунизма в собствения си живот“. Според нея може би това е поколението, което може да помогне да се наложат нов вид ценности, защото не е обременено от политическа система, в която ти се налага какво може да имаш или да нямаш. „Милениум“ включва групи студенти от различни държави – Съединените щати, Англия, Франция, Германия и България. За момента са се включили около 100 човека, каза още Петрова.

Велислава Петрова сподели, че в научните среди я приемат изключително добре, за което допринася и македонския ѝ произход. Въпреки това понякога, когато в Лондон разберат, че е българка, хората я приемат снизходително, което я дразни и тя иска да промени това отношение. Тя разказа още, че се чувства добре в Кеймбридж, но има желание да предаде знанията и уменията си и на други млади българи, които искат да тръгнат по същия път. „Като малка винаги ме учеха, че имаме две ръце, защото с едната взимаме, а с другата даваме. Идеята на науката в крайна сметка е да помага“, каза българката. Слави сподели, че хора като Велислава Петрова го зареждат с оптимизъм и трябва да заредят с оптимизъм и всички българи.

Цялото предаване от 29 март 2016 г.