enbg

Българово (Урум Еникьой)

3.3.2018 | коментара

В специалното празнично издание по случай Националния празник на България Иван Кулеков говори за старите български църкви.

„140 години след Освобождението има още живи свидетели, които могат да ни разкажат как е живял българският народ през годините на робството. Тези свидетели са заровени до кръста в земята, за да не паднат на колене, очите им са ослепени от взиране в свещите, главите им са покрити с черни плочи като с черни забрадки. Това са старите български църкви. Те всички са изградени от доброволните дарения на българите и са просмукани от сълзите и вярата им. В тези църквички българите са били кръщавани, венчавани и опявани. Или са били обезглавявани от безчинстващи мюсюлмани. 2000 българи в църквата „Света Неделя“ в Батак, 1013 българи в църквата „Свети Георги“ в село Любенова махала, 2500 българи в храм „Света Троица“ в Стара Загора. Да сте чували поне за една джамия в България, в която българин да е заклал турчин? Няма. И когато се питаме какви сме ние, българите, нека не забравяме този факт.
Тези дни от Пламен Карашев – един от спасителите по време на наводнението в село Ливада – научих трагичната история на църквата „Свети Атанасий“ в село Българово… Някога дядото на Пламен се е опитвал да поддържа жив историческия спомен за тази църква, днес това прави внукът.
Старите български църкви са българските свети места. Те помнят и разказват българската история. Когато влизаме в тях, ако имаме вяра в България колкото синапово зърно, ние ще можем да чуем гласа на собствената си история“, каза Иван Кулеков.

Във филма, заснет от Иван Кулеков в г. Българово, отец Захари и жители на селото разказват за клането в храм „Свети Атанасий“ няколко месеца преди Освобождението. Цялото население на с. Урум Еникьой се затваря в храма, за да се защити от нападението на османския башибозук. Въпреки събрания и предаден откуп, вратата е разбира и всички биват избити.

Скулпторът Иван Бахчеванов разказа за аналогичен случай по време на Преображението, когато неговият дядо, свещеник, е убит в с. Дъбене. Бахчеванов създава проект за колона с лика на Свети Атанасий, която да бъде издигната в Българово.