enbg

„България: Фактите говорят“ – епизод 4

9.5.2018 | коментара

„В деня на Европа установих, че колкото повече наближава краят на европредседателството на България, толкова повече се изпълвам с национална гордост. Изпълвам се с гордост от това, че имаме най-забележителното народно събрание“, каза Слави Трифонов.

Във видео от поредицата „България: Фактите говорят“ бяха представени факти за местни бизнесмени със съмнителна репутация, избрани за депутати чрез пропорционалната избирателна система.

„Една от опорните точки срещу въвеждането на мажоритарната избирателна система е, че тя ще позволи на местни бизнесмени със съмнителна репутация да станат лесно депутати. Това всъщност не важи ли доказано за пропорционалната избирателна система?

Да припомним – кой е Димитър Гамишев? Димитър Гамишев е местен бизнесмен. От Гоце Делчев. Може да се счита и за бизнесмен със съмнителна репутация, защото преди да бъде избран за депутат от ГЕРБ в 44-ото НС, е ощетил хазната като е прехвърлил на малоимотно лице своя фирма с 200 000 лева неплатено ДДС. Браво на Гамишев! Ако нямахме личните заслуги на такива бизнесмени като него, НАП никога нямаше да постигне впечатляващия резултат от 6 милиарда лева несъбираемо ДДС!
След като ДДС-историята на Гамишев стана публично достояние, той подаде оставка като депутат. Преди това неговият имунитет беше свален по обвинение, извън бизнес делата му – при управление на автомобила си Гамишев е блъснал пешеходец, който е загинал.

Друг местен бизнесмен, попаднал с пропорционалната система в 44-ото НС, е казанлъшкият депутат от ГЕРБ Борис Кърчев. Неговата репутация на бизнесмен също може да се счита за съмнителна – преди да стане депутат, кабелният оператор и телевизията, които Кърчев притежава, биват прехвърлени и стават собственост на малоимотния овчар Диньо от село Християново. Диньо – невероятен кабелен оператор, невероятен телевизионер!

Друг местен бизнесмен със съмнителна репутация в НС е Димитър Аврамов от Монтана. Той е депутат от ДПС. През 2012 г. Аврамов пак е депутат, но политическите му възгледи не са били толкова либерални – тогава не е депутат от ДПС, а от ГЕРБ и е приближен на фамозната Искра Фидосова. Интересно е, че заедно с Аврамов своите възгледи явно променят и избиратели в Ломско, където бизнесменът депутат е активен. Например – през 2013 г. в избирателна секция в ромския квартал „Хумата“ в Лом ГЕРБ получава 283 гласа. През 2014 г., когато Аврамов вече не е деец на ГЕРБ, в същата секция партията получава… едва 4 гласа, а електоралната подкрепа вече е за ДПС.

Димитър Аврамов се прочува още в 41-вото Народно събрание. Той го напуска след като става първият народен представител, наказан за конфликт на интереси заради опит да прокара закон в полза на арендаторите, какъвто е и самият той. През 2012 г. е арестуван за търговия с влияние. Има обвинение срещу него, че е взел 50 000 лева комисиона от крупен земеделец и е поискал още толкова, както и 3000 декара земя, за да уреди проблемите със земеделските служби.

Друг местен бизнесмен в 44-ото НС е Пламен Тачев от ГЕРБ. Той е ресторантьор и строителен предприемач от Червен бряг. През 1997 г. обаче е имал и друг бизнес. По данни на „Биволъ“ тогава Тачев, в съдружие с няколко души, сред които и Бойко Борисов, основават фирма за производство на… сапуни. Това не е единственото общо между депутатa Тачев и Бойко Борисов. И Тачев, и Борисов имат черен колан по карате, както и дипломи по специалността „Пожарна безопасност“. Няма съмнение обаче кой е по-висшестоящ – Борисов е ръководител на дипломната работа на Тачев в школата на МВР. Пламен Тачев е депутат в 4-ти пореден парламент. Става известен още в 41-ото НС, когато на работа в бюджетната комисия на парламента назначва… дъщеря си.

Кой всъщност е най-известният бизнесмен в страната с най-лошата репутация в обществото? Да, КОЙ е. А КОЙ да не би случайно да е депутат в 44-ото НС? Да, депутат е. Той не ходи на работа, но е депутат. Както казваше един негов предшественик в ДПС Гюнай Сефер: „Аз не работя, аз съм депутат“. Всъщност Пеевски може да не ходи на работа, но пък всичките му отсъствия са извинени и той прибира пълната си заплата.
Към днешна дата Делян Пеевски се води за опозиционен депутат от ДПС, въпреки че неговите медии са много приятелски настроени към сегашната власт. А беше време, когато Пеевски и ГЕРБ не бяха приятели…“.

В края на видео материала беше излъчена реч на Делян Пеевски от митинг на ДПС: „На 12-и, освен за мене и за Халил и за ДПС, гласувате за вас! Нали знаете? Защото след 12-и ДПС взима властта, което значи, че вие ще бъдете добре, ‘се грижиме за вас, ще имате работа? Нали искате да имате работа? Другото най-важно е, че на 12-и измитаме ГЕРБ, ГЕРБ си отиват. Искате ГЕРБ да си отидат, нали? ГЕРБ ви страхуваха 4 години! Страхуваха ли ви ГЕРБ!? Отиват си!“.

Цялото предаване от 9 май 2018 г.