enbg

„България: Фактите говорят“ – епизод 7

13.6.2018 | коментара

Досега в 44-ото Народно събрание право да бъдат депутати получиха цели 281 човека. Бройката е повече от 240, защото някои доброволно се отказаха да бъдат народни представители, тъй като им се отвори възможност да заемат по-сладка службица от депутатската. Един стана министър-председател, друг стана вицепремиер, трети станаха министри, четвърти – зам.-министри и така общо 17 излъчени депутати влязоха в Министерски съвет. Други 4-ма, защо ли, предпочетоха да са областни управители, вместо народни представители.

Депутат вече не е Антон Тодоров. Той нямаше късмета на Делян Добрев и неговата оставка беше приета след недвусмислените му арогантни намеци за „столчето“ на журналиста Виктор Николаев.

Антон Тодоров беше избран за депутат от ГЕРБ с едва 130 преференциални гласа и благодарение на това, че беше поставен на по-предно място в листите на партията. А как Тодоров е заслужил това предно място остава мистерия! Защото…
През 2013 г. Антон Тодоров пише книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“ или както сам Тодоров я съкращава на задната корица – „Шайката ГЕРБ“. „Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню… Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното. Говореха за морал, а самите те тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като „шайка“ – персони, обединени от престъпна цел“, пише Тодоров и обвинява днешните си партньори в „рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни арести, сливане на изпълнителната и съдебната власт…“. Пише и глава, посветена на Бойко Борисов, озаглавена „Who the f… is Boyko Borisov?“
Днес Тодоров е острие на ГЕРБ и е водещ в телевизия „Европа“, оглавявана от бившия директор на „Напоителни системи““ и настоящ тенис партньор на Бойко Борисов – Георги Харизанов.

Депутат на ГЕРБ в 44-ото Народното събрание стана и Тома Биков. Как той е заслужил класиращо място в листите също е мистерия! Защото…
През юни 2012 г. в своя статия Биков пише: „Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и откъде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме Приемаме присъствието му по върховете на властта като нещо нормално и много често дори не осъзнаваме колко далеч сме стигнали. В нормална ситуация подобен човек не би се случил като кмет на Банкя, а камо ли като министър-председател“.
През септември 2012 г. в предаване на Светла Петрова, по адрес на Бойко Борисов Тома Биков казва: „Има шанс той да бъде първият премиер, който ще лежи в затвора“.
Днес Тома Биков е основно острие на ГЕРБ в словесните битки, които води партията на Бойко Борисов.

От настоящите 240 депутати, реално избраните с преференции са 52-ма. От тези 52-ма 16 са избрани „по погрешка“ чрез феномена на преференциите, т.е. номерът им в листите съвпада с номера в бюлетината на издигналата ги партия. С феномена 11/11 за депутат на ГЕРБ от Пловдив-град е избран бившият кмет на града – Спас Гърневски. Спас Гърневски е известен седесар от миналото, който навремето обяви Иван Костов за новия Стефан Стамболов. Още от биографията на Спас Гърневски: през 1996 г. той посреща с огромна любов Симеон Сакскобургготски в Пловдив и заявява: „Ваше Величество, останете завинаги във вашата родина, Пловдив ви дава подслон“. Видният костовист, монархист и герберист Гърневски е автор и на ода за… Георги Димитров, публикувана в списание „Димитровско знаме“. Стихотворението завършва така:

Не в стих, трябваш ли ми, ще те търся там,
дето житото люлее чернозема,
дето мак си стиснал и палто на рамо,
а в усмивката ти – цялата вселена!

Трудно е да се хванат спатиите на този Спас. Затова – внимание! Може да бъде объркан със Спас от Кочериново…