enbg

„България: Фактите говорят“ – епизод 1

24.4.2018 | коментара

„Преди една година започна работата на новото 44-ото Народно събрание, една година по-късно е време за изводи“, каза Слави Трифонов. Водещият припомни, че България е парламентарна република, но „парламентът, в крайна сметка, работи в услуга на своите граждани, затова ние анализираме и ги държим отговорни – защото българските депутати и българското правителство са наши служители“. Слави Трифонов поясни, че ще представи само факти и направи уточнението: „Когато фактите говорят, дори и депутатите мълчат.“

„Конституция на Република България, чл. 67, ал. 2: „На първото заседание народните представители полагат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“
Преди 1 година, на 19 април 2017-а, тази клетва положиха и депутатите в новосформираното 44-о Народно събрание. Тези депутати са уникални най-напред с това, че бяха излъчени по начин, който е в противовес на интересите на народа. Народът, чрез проведения национален референдум на 6 ноември 2016 година, ясно изрази волята си – да избира народните си представители с мажоритарна система в два тура. 2 509 955 българи с право на глас поискаха това. Да, но депутатите в 44-ото Народно събрание бяха излъчени не чрез мажоритарен вот, а чрез пропорционалната избирателна система – любима на всички политически сили на статуквото.
Разбира се „апокалипсисът“, който щеше да настъпи, ако бяхме избрали депутатите си мажоритарно, беше предотвратен. И настъпи един рай, дойде едно уникално 44-о Народно събрание – за чудо и приказ! Най-чудното и най-приказното от всички досегашни!
С какво друго е уникално това 44-о Народно събрание?
Уникално е с това, че постави рекорд по брой на разследваните и обвиняеми депутати. За по-малко от година депутатите със свален имунитет са 9.
Уникално е с това, че има двама депутати, които са осъдени на пробация за хулиганство – бате Волен Сидеров и Десислав Чуколов.
Уникално е с това, че тези двама депутати са част от управляващата коалиция.
Уникално е с това, че „скри“ парламентарния контрол и за пръв път той не се излъчва по БНТ.
Уникално е с това, че първо постави рекорд за най-кратко пленарно заседание от 37 минути, а после подобри собствения си рекорд със заседание от 23 минути.
Уникално е с това, че половин година почти не работеше и не приемаше закони. До края на лятната сесия приемаше средно по по-малко от половин закон на заседание.
Уникално е с това, че неговият председател, който е първият човек в държавата (по Конституция), подаде оставка след разговор с втория човек в държавата – министър-председателя.
Уникално е с това, че има първия машинен инженер за председател на Народното събрание, който на всичкото отгоре смята, че Пекин е във Виетнам.
Уникално е с това, че има най-ниският юридически капацитет от всички досегашни парламенти. Юристите са по-малко от 30, като и тяхната квалификация е спорна.
Уникално е с това, че не може да задължи министър-председателя да отговаря в Народното събрание на поставени въпроси и да присъства при гласуване на вот на недоверие.
Уникално е с това, че наруши закона като не гласува в срок въпросите от проведения национален референдум.
Уникално е с това, че в разрез с резултатите от референдума отхвърли единствения законопроект, въвеждащ мажоритарна избирателна система.
Уникално е с това, че в разрез с резултатите от референдума гласува отново 11 лева държавна субсидия за партиите.
Уникално е с това, че грубо наруши Конституцията като не прие подадената от депутат оставка (тази на Делян Добрев).
Уникален е с това, че прие Закона на Делян Пеевски за т.нар. „вторично разграбване на КТБ“ и е напът да приеме Закона на Делян Пеевски за медиите. А Делян Пеевски няма нищо общо нито с КТБ, нито с медиите.
Уникално е с това, че прие антихуманен мораториум върху иновативни лекарства за онкоболните.
Уникално е с това, че прие уникален Антикорупционен закон, създаващ Антикорупционен орган, обединяващ старите мега органи – КОНПИ, КПУКИ, БОРКОР и антикорупционните звена в Сметната палата и ДАНС.
Уникално е с това, че си избра уникален борец срещу корупцията начело на този орган.
Уникално е с това, че за пръв път депутат подаде оставка заради 4 тона суджук.
Уникално е с това, че има депутат (б.р. проф. Иво Христов), който вместо да представлява всички българи, както е по Конституция, избра да обиди 80% от тях.“

Цялото предаване от 24 април 2018 г.