enbg

Асен Йорданов, 10 януари 2018 г.

10.1.2018 | коментара

Гост в предаването беше журналистът Асен Йорданов. Той разказа за разследването на сайта „Биволъ“ по темата за Пирин и даде шокираща информация за това кой е най-големият инвеститор в България и на какво точно е собственик.

Асен Йорданов коментира актуалната тема, свързана с Пирин и концесията на ски зона „Банско“. В цялата история за втория лифт изобщо не става въпрос за втори лифт, каза още в началото разследващият журналист. По думите му в Банско се строят мастодонти, които нямат нищо общо с алпийския туризъм. В нормалните държави шалетата (алпийски къщи) са до три етажа в специфичен стил, каза Йорданов.

Асен Йорданов призна, че в своята журналистическа практика вече е „гледал този филм“ в Банско – около Слънчев бряг, Несебър, Обзор, Равда. „Всичко там вече не прилича на природа“, каза журналистът. Там е туристическото гето на Европа, каза още той и допълни, че от това местните хора не са станали по-богати, напротив – обеднели са от строителния бум, защото така техният семеен бизнес се е обезценил.

Той отбеляза, че същото нещо се е случило преди 10 години и с природен парк Странджа. „Първите протести на Орлов мост избухнаха тогава, когато Върховният административен съд под натиска на властта и на олигархичните среди, които имаха интерес да закрият тази защитена територия и да застроят южното крайбрежие, да го бетонират, закриха, отмениха природния парк Странджа. Той престана да съществува. Тогава идваха от Царево с автобуси, плащаха автобуси, да идват местните хора в София да протестират. Блокираха пътищата, за да си продадат там нивичките, защото ги лъжеха, че така ще забогатеят“, напомни Асен Йорданов. Той припомни още, че след гражданския натиск, включително и с протести на „Орлов мост“, Народното събрание отмени решението на ВАС за Парк „Странджа“. „Природният парк „Странджа“ продължи да съществува, но безобразията там не спряха, разбира се, защото в нарушение на закона, 22 години вече Министерски съвет не приема план за управление на този парк“, отбеляза Асен Йорданов.

Журналистът от „Биволъ“ заяви, че главното във вододела с Банско е дали се спазва законът. По думите му това, което става в Пирин тотално нарушава и погазва законите, които действат в България и ЕС. Той заяви, че в сайта „Биволъ“ има множество доказателства с документи за тези нарушения. Асен Йорданов обясни, че сегашният концесионер на ски зона „Банско“ до момента не е правил постъпки за строителство на втори лифт. „Там целта е друга – да се компрометира защитеността на Пирин – една уникална планина, единствената планина, която е в ЮНЕСКО“, каза Йорданов и отбеляза, че става въпрос за огромни бизнес интереси, които са в противоречие със защитения статут на планината.
Асен Йорданов заяви, че никой в момента не знае кой е реалният собственик на концесионера на „Банско“ – „Юлен“. Журналистът разказа, че по документи собственик на „Юлен“ е един много беден човек, който живее в кипърския град Никозия и се казва Георгиус Георгиу. „Ние го намерихме този човек, говорихме с него. Този човек се явява най-големият инвеститор в България с капитал от 1,2 млрд. лв., които основно е теглил като кредит от една банка“, шокира Асен Йорданов. Журналистът разкри, че Георгиус Георгиу дори е имал покана от предното правителство на Борисов да участва в Конференция на инвеститорите като най-големия инвеститор в България. Асен Йорданов заяви, че бедният кипърец е същият човек, който стои и зад концесията на ски зона „Витоша“. Освен това, журналистът разкри, че Георгиус Георгиу е собственик в „Кремиковци“, собственик на „Цветни метали“ – Кърджали и още по-скандалното – собственик на влака-убиец в Хитрино. Асен Йорданов сподели, че фирмите на Георгиу, които стоят зад собствеността на влака-убиец, са си изпразнили сметките и хората в Хитрино не можели да си получат обезщетенията. Журналистът отбеляза, че тези сметки са „в същата банка, чиито собственици фактически са пряко свързани с Георгиус Георгиу“.
Асен Йорданов разказа и за впечатленията си от срещата с митичния Георгиус: „Много уплашен, стреснат човечец, ходи по потник, живее в един сутерен и казва: „Аз не знам, аз не съм чул, нищо не знам за какви фирми вие говорите, какво ме питате“.

Водещият Слави Трифонов констатира, че видимо кипърецът е подставено лице и попита Асен Йорданов дали може да се стигне до реалните собственици на фирмите му. „Аз съм стигнал и съм ги доказал обвързаностите, обаче аз не съм институция, аз нямам санкциониращи функции. Аз съм стигнал и до това, че Георгиус е свързан и с „Килърите“. Георгиус и „Килърите“ имат обща мрежа от фирми и компании, те си превеждат един друг пари, имат общи финансови операции“, шокира отново Асен Йорданов. Той сподели, че „Биволъ“ е разкрила и доказала кражба на 30 милиона евро европейски пари, извършена от фирми, свързани с „Килърите“ и Георгиу.

Йорданов разказа и как точно се е случила кражбата: ЕС отпуска 30 милиона евро, с които да бъдат купени храни за бедните в Румъния. Румънската земеделска агенция сключва договор с българска фирма, която взима парите и в крайна сметка не доставя никаква храна.
Според разследването на „Биволъ“ парите са преточени през няколко сметки, минали са през Кипър, стигнали са до Хонконг, след това през сложни банкови операции са се върнали в Европа и са изтеглени и взети от лица от престъпната група на „Килърите“. По разказа на Асен Йорданов, за да бъде осъществена тази криминална схема, са били издадени банкови гаранции от същата банка, която финансира и с която оперира в България Георгиус Георгиу.

„В Румъния има арестувани за този случай, в България намерихме човекът, който е взел парите – той е като Георгиус, той е колега на Георгиус, беден човек, който е пазач на къщи в един софийски квартал“, заяви Йорданов. Той пресъздаде и разказа на подставеното лице пред „Биволъ“ – участникът в схемата доверил как отишъл в банката и след като му дали 1000 лева, регистрирали фирма на негово име. Всичко за фирмата – документите, печатите – били „горе в етажите на банката“, разказало още подставеното лице.

Асен Йорданов сподели, че цялата информация по случая е била предоставена на българската прокуратура и на ОЛАФ. Българската прокуратура е дала становище, че няма да образува досъдебно производство, защото не можела да открие лицата, които носят отговорност. От ОЛАФ пък казали: „Ние в България сме безсилни, ние нямаме правомощия, ние можем да сезираме българските власти, но единствено българските власти могат да предприемат реални и ефективни действия“.

Асен Йорданов отбеляза, че вследствие действията на ОЛАФ и на ДЕА (Агенцията за борба с организираната престъпност в Румъния) в северната ни съседка има арестувани по случая. Журналистът обобщи този криминален случай така: „Става въпрос за една организирана престъпна група на много високо равнище, която корумпира властите на много високо равнище и за чадъросването и покриването, на която здраво са впрегнати висши съдебни институции в България“.

В края на разговора Асен Йорданов заяви, че ще продължи да бъде непримирим в битките, които води. „Това не е битка само за една планина, това е битка за нашето бъдеще. Това е битка в каква държава ще живеем. (…) Когато си служиш с истината – няма кой да те победи“, завърши разследващият журналист.

Цялото предаване от 10 януари 2018 г.