enbg

Асен Йорданов и Димитър Стоянов, 14 септември 2018 г.

14.9.2018 | коментара

Актуални гости в предаването бяха журналистите от сайта Биволъ – главният редактор Асен Йорданов и Димитър Стоянов. Стоянов беше задържан, заедно с румънския си колега Атила Биру, докато извършват журналистическо разследване за организирана престъпност.

По думите на Асен Йорданов тяхното разследване разкрива с документи „за първи път от историята на целия ни преход“ цялата схема за корупцията, като става дума за стотици милиони източване на европейски средства и средства от българския бюджет. „Успяхме да докопаме база данни с двойно счетоводство на една от най-големите строителни фирми „Джи Пи Груп“, която се занимава с едни от най-големите строителни обекти“, разказа Йорданов. От казаното стана ясно, че в двойното счетоводство са били отбелязвани дори имената на държавните служители, на които са били давани рушвети.

„Разбрахме, че фирмите, които са субекти на нашето разследване, са започнали да си изпразват офисите от документите, които да унищожат. Притеснението е много сериозно, защото тази корупция засяга хора във властта и висшите нива на задкулисието в България.“ – каза Асен Йорданов.

От Биволъ изпращат сигнал до главния прокурор, до МВР и до Бойко Борисов. Отговор получават само от пресслужбата на премиера, че „Борисов е разпоредил проверка“. Няколко часа по-късно от ГДБОП им съобщават, че са започнали проверка по случая.

Журналистите Димитър Стоянов и Атила Биру проследяват пътя на изнасяните документи до „къра“, до едно радомирско село, където въпросните документи биват изгаряни. Когато обаче намират мястото, от храстите излизат униформени, които насочват към тях оръжие, а после и им поставят белезници. С журналистите няма връзка няколко часа и освен това им се налага да дават обяснения за случилото се.

Журналистите от “Биволъ” съвсем скоро ще се заемат със сканирането на документите. Те са категорични, че ще продължат своето разследване.

Цялото предаване от 14 септември 2018 г.