enbg

Арман Бабикян, 31 януари 2019 г.

31.1.2019 | коментара

Актуален гост в предаването беше специалистът по политически маркетинг Арман Бабикян по повод записите с министъра на културата Боил Банов, разпространени от БСП.

Водещият Слави Трифонов припомни, че като част от поредицата политически скандали от година насам, преди ден БСП, в лицето на Елена Йончева, извади записи на министъра на културата Боил Банов. На тях се чува той да обяснява как да се заобиколи законът, така че фирмата, ремонтираща Ларгото в София, да избегне плащане на неустойка.

„Този скандал изглежда смешно в ръцете на атакуващите – опитват се да го направят, не им се получава много грамотно. Смешно изглеждат и защитаващите се“, каза Арман Бабикян. По думите му по големите телевизии защитаващите се изпратили „по един глашатай с едни опорни точици по стар милиционерски обичай“, в които пишело какво трябва да правят. „По първа точка от милиционерския обичай първо трябва да компрометираш източника“, смята Бабикян и затова се започнало с „Коя е тази Елена Йончева, кога е била разследващ журналист“. После се заговорило, че има „рекетьори, които изнудват министри“ и така бил компрометиран и вторият източник на информация. На финала се заговорило за големите успехи, а днес вече и рейтингът на ГЕРБ скочил с 8%, обясни Бабикян тактиката на защитаващата се страна. „И всичко е наред. Записът, разбира се, че е манипулиран, тези, които го говорят, са злодеи, атакуваният министър е разстроен, на него му се реве и няма нищо, всичко е наред“, добави събеседникът на Слави.

Бабикян цитира информация от медиите, публикувана на 26 март 2018 г. във в-к Капитал, че има сигнал на гражданска организация „Спаси София“ за проблеми в същото Ларго. Тогава министър Банов коментирал, че строежът е в 10-годишна гаранция, а неговият предшественик Вежди Рашидов обвинил „Спаси София“, че разгласява проблема. Рашидов дори предложил младите от „Спаси София“ вместо да ходят да снимат, по-добре да вземат по една мотика и да оправят проблема.

„То за парите е ясно. Всички се занимават със записа. Има документи и в тях пише, че – ако не ти разпиша, не можеш да си вземеш парите. Т.е. хората от това министерство са разписали всичко – протоколите от всички етапи и финалния етап – и заявяваш, че нямаш никакви забележки“, каза специалистът по политически маркетинг. По думите му след като в документите е записано, че „поръчката е изпълнена в цялост и без недостатъци“, повдигнатото след 1 година обвинение няма шанс в съда. Министерство на културата вече е загубило на първа инстанция, а той предполага, че същото ще се случи и на втора инстанция. „Съдът е с вързани ръце в момента, защото тези тарикати, които управляват в момента това министерство, са си подписали всичко, че е много хубаво. После решили, че искат да си вземат обратно едни пари – ами, никога няма да им ги върне никакъв съд.“ – каза Арман Бабикян. По негово мнение от документите става ясно, че „хората са натъкмили така нещата, че държавата да загуби тези пари“.

Слави Трифонов коментира, че БСП са използвали това като политически ход. Бабикян се съгласи и каза, че Елена Йончева стои много героично. „Ама те и ГЕРБ са си виновни – като нападнеш русокосо синеоко същество, едни големи хора я нападнат и заведат едни дела и й кажат: Не те ли е срам, ти, перачко на пари?! – и хората започват да я съжаляват. Аз ти казах – и атакуващата страна е леко глупавка, и защитаващата се. А ние сме най-глупавите, защото прибират нашите пари“, каза гостът.

След това Арман Бабикян насочи вниманието в друга посока. „Никой не попита – нали е консорциум това, едната фирма даже е държавна – в този консорциум. Едната от четирите е държавна. Тези, които са закъснели – едната е държавна фирма, собственост на Министерство на културата. Т.е., единият изпълнител, който се забавя, би трябвало да е част от тези, които са съдени в момента, е собствената им фирма. Всъщност съдят косвено себе си. Тази фирма, заради големите успехи и усвоените пари, директорът й инж. Ангел Митев, ако не ме лъже паметта, го взеха – като стана скандалът с НДК и го назначиха на мястото на Мирослав Боршош и същият казва, че в новото ръководство на НДК, назначението му е свързано с единственото обстоятелство – ремонтът на сградата. Т.е. като не ти се получи на Ларгото, те пращат да се оправяш в НДК преди Европредседателството“, коментира Бабикян.

Гостът прогнозира какъв ще бъде резултатът в крайна сметка: „Някой ще си подаде оставката или пък Цвета Караянчева ще се хвърли на амбразурата и ще каже: „Не го давайте!“, като Делян, милият. Нещо ще стане – безсмислено, разбира се, защото ще сложат друг. Виж, ако се хванат специализираната прокуратура и неспециализираната прокуратура, за да видят как работят тези схеми, защото пък има и друго министерство, което трябва да надзирава тези хора, може пък да открият. Може да видят в колко поръчки е участвала тази държавна фирма и защо все с 30%. Тя има много хубав капацитет, защо не й дадат 80? Има едни хора с 50, които по принцип правят мостове, но сега го ударили на Антична София. … Тъжната част е, че не си мръднаха пръста за читалищата, тъжната част е, че се чудят какво да правят хората в оперите, че няма зали. … Че музикантите, които свирят класическа музика, в Германия адски много ги ценят, тук получават по-малко от чистачката в шоуто и много по-малко от чистачките на летището. За това ме е яд. Защото сега тези ги хванали да крадат, другите ще ги хванат – не е хубаво, добре – да влязат в затвора, ако не са виновни – да не влизат в затвора. Тези пичове какво си мислят, че управляват? Къде е законът им, с който да подкрепят меценатството? Да вземе да живне пък тая култура! Нали с това се гордеехме – със спортистите си, с оперните си певци, цигулари… Не знам с политици да сме се гордели. За съжаление…“, каза Арман Бабикян.

Цялото предаване от 31 януари 2019 г.