enbg

Христо Смоленов, 7 юни 2017 г.

7.6.2017 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше експертът по антитероризъм Христо Смоленов.

В началото на разговора Христо Смоленов коментира днешното терористично нападение в Иран, по думите му, планирано със замах – „удар по парламента и друг символ на иранската революция – мавзолея на Хомейни“. „Изглежда ИДИЛ – Ислямска държава – вече се вживява в ролята на наследник на Садам Хюсеин“, каза Смоленов. Той припомни, че преди много години целият свят, „цялата прогресивна общественост“ си е затваряла очите за действията на Садам Хюсеин. „Сега на ИДИЛ като че ли му се прощават жестокостите, бомбените удари, тормозът и терорът, които върши, защото те доста хитро демонстрират: „Ние сме вашите момчета за мръсни работи, за мръсни операции“ – Тоест, нещо сериозно се мъти в геополитически план“, каза специалистът по антитероризъм. По думите му това, което става в Иран, следва по петите събитията между Катар и още няколко държави, които са изтеглили своите представители и прекратили полетите. Експертът сподели малко известен факт, че в акваторията между Катар и Иран, споделено между тях е най-голямото газово находище в света към настоящия момент. „Всичко, като се започне от сирийската криза и свърши с днешните събития, е, според мен, доминирано от опит да се овладее коридор, през който този газ да може да се доставя“, каза Христо Смоленов.

По думите на госта винаги става въпрос за пари. „Терорът също е далавера. Жестока, глобална далавера. Аз го наричам психоикономическо оръжие за масово поразяване. (…) Реално той върти един много мръсен бизнес: „Пари – Терор – Пари-прим“, каза Христо Смоленов. Причината, според него, е че в съвременния свят все по-малко се произвеждат стоки и „за да се върти това колело, което прави печалба, са нужни ерзац стоки, като наркотика: Пари – Наркотици – Пари-прим. Забележете, терорът обслужва в крайна сметка големите нарконаправления. Опитът сега да се изнесе тероризмът в централноазиатските републики, показва, че някой е много заинтересован от северния път на наркотика. Ударът по Иран, който по религиозни съображения много силно се съпротивлява на южния път на наркотика – едно доказателство, че Ислямска държава се самофинансира с нарко далавери, че нещо повече от импровизирана сила стои и опъва чадър над Ислямска държава“, каза Смоленов.

Запитан кой печели от атентатите в Европа, специалистът отговори така: „Случва се нещо много грозно в света, а Европа е все още в насипно състояние, Европа все още решава въпроса с кого да бъде и изобщо дали да бъде“. Христо Смоленов обърна внимание, че за толкова много години Европа не се е погрижила да създаде агенция за противодействие на терора. На въпрос на водещия как ние в малка България стигаме до този извод, а европейските политици не успяват, гостът отговори така: „Ние не сме обременени от кривогледата и късокрака евробюрократична страст към просто потупване по рамото или малко по-долу, към печалба на всяка цена“. Той акцентира към големия шанс пред „нашата малка България“, която по време на българското председателство на ЕС ще има възможността да въведе в дневния ред на Европейския съюз идеята за създаване на такава европейска агенция за противодействие на терора и на радикализацията.

„Не е проблемът в бройката и не е само в това, че гърмят взривове. Тероризмът се опитва да вкара Европа и човечеството в заложнически синдром. (…) Те не могат да ни накарат да харесваме тяхната ценностна система, те не могат да ни натрапят техните ценности, освен по този перверзен път, при който свиквайки, че властите не могат да се справят с бомбите, със страха – европейците, разглезени от висок стандарт и липса на ценности, почват да харесват постепенно своите похитители“, коментира Христо Смоленов.

„Само в бой се раждат шансовете за свобода. А тук ние се учим, освен всичко друго, на свободомислие. Защото с цялата истерия около това, което се нарича „медийно покриване на тероризма“ – между другото Тачър казва на едно място: „Тероризмът вирее в кислорода на публичността“ – ние без да искаме се превръщаме в пиар на същите тези терористи“, изрази виждането си експертът по антитероризъм и за финал добави: „Много е важно в момента да се бием за ценностите си, защото чрез тези ценности ще живеем не просто комфортно, а с достойнство“.

Цялото предаване от 7 юни 2017 г.