enbg

Комисар Бойко Рановски, 12 юли 2017 г.

12.7.2017 | коментара

В предаването гостува комисар Бойко Рановски, началник на отдел Пътна полиция, ГДНП, за да коментира промените в Закона за движение по пътищата.

По думите на комисар Рановски основното в тези промени е, че се премахват предупредителните табели пред автоматизираните технически средства за контрол – камери за контрол на скоростта и е въведено изменение в принудителните мерки, според което, ако собственик си предостави автомобила на лице, което не притежава свидетелство за управление, ще бъде прекратявана регистрацията на автомобила – ще се свалят регистрационните табели и ще се отнемат документите за регистрация. В случай на открадната кола, това може да се докаже, коментира комисар Рановски.
На въпроса дали махането на предупредителните знаци ще направи така, че полицаите ще отидат отново в храстите, началникът на отдел Пътна полиция заяви, че при контрола на скоростта, водачът няма да бъде спиран на пътя, а ще получи глобата си по пощата.

Пътните полицаи не са достатъчно, отговори на въпрос на водещия комисар Рановски, но увери, че също като водещите държави и у нас се инвестира в технически средства за контрол. Иво Сиромахов изрази мнение, че шофьорите имат респект към пътните полицаи и когато дълго не виждат контролиращи органи, започват да карат „по-фриволно“. На това Бойко Рановски отговори, че шофьорът е длъжен да спазва правилата и това зависи от неговата съвест. Той изтъкна още отговорността на родителите във възпитанието на децата при спазване на правилата по пътищата и призова да има реакция на обществото спрямо водачи, употребили алкохол или наркотици.

Комисар Рановски се съгласи с водещия, че корупцията при изпитите за шофьори оказва влияние за безопасността на пътя. Безспорно влияние има и състоянието на автомобилния парк, респективно възрастта на автомобилите.

Попитан за коментар по случая в верижната катастрофа на магистралата при наличие на горящо сметище, Бойко Рановски отговори, че разследващите органи ще докажат на кого е вината. Той посочи още, че преди катастрофата не е бил получен сигнал за дима от горящото сметище.

Комисар Рановски говори и за лошото състояние на пътищата, с наличието на опасни дупки и по-големи участъци. Той заяви, че при произшествие това се документира и се уведомяват съответните компетентни органи. По думите му обаче мерките, които се взимат и финансовите средства не са достатъчни, за да се обезопасят всички опасни участъци.

Цялото предаване от 12 юли 2017 г.