enbg

Иван Кулеков за бедствието в Мизия

20.11.2014 | коментара

Иван Кулеков представи в „Шоуто на Слави“ видеоматериали, заснети в Мизия три месеца след наводнението там. На въпроса какво става в града им повечето хора му отговорили „нищо не става“. Кулеков обясни, че хората не очакват от държавата просто да им даде пари, а преди всичко – да им даде справедливост: „Справедливост по отношение на виновните за това бедствие. А те са тези хора и държавни институции, които, въпреки многократните предупреждения на общината да направят нещо – да се промени руслото на реката, да бъде тя извън града, защото през 1953 година там е имало подобно наводнение и са очаквали да се повтори историята, както и стана – държавните институции нищо не са направили.“ Хората от Мизия разказали и за рибите, намерени в калта след наводнението, които се предполага, че са живели в придошлите язовири.

„Някакви мизерни пари пострадалите ще получат или са получили вече. Те за нищо не стигат. Ще ги заврат в общежития или във фургони да прекарат зимата, но това, което е огромната им болка, това, което те очакват и което очакваме всички в тази страна е справедливост“, каза Иван Кулеков.

В първото видео от Мизия жителите на града разказват, че не очакват къщите им да изсъхнат още поне 2-3 години. Много хора няма къде да се приберат и живеят на квартира. В детската градина също са настанени загубили домовете си хора, които разказаха пред камерата на Кулеков, че храната не им стига и че се къпят с кофи, защото няма баня. 20 човека живеят в една занималня. Валентин Димитров каза, че е изхвърлил всичко, което е постигнал в живота си досега. Той попита защо няма виновни, на кого са язовирите и кой ги пуска. Митко Бачев си спомни как от Мизия заедно с още трима души изкарали 25 камиона с трупове на домашни животни.

Иван Кулеков обясни, че хората оценяват реакцията на БЧК като най-бърза и най-адекватна, но в момента събраните в сметката дарения в размер на 268 хиляди лева вече са похарчени и сметката е празна. Иван Кулеков сравни тази сума с парите, които са получили партиите от българите след изборите през 2014 година в размер на 2 милиона лева. Слави призова българите да спрат да търпят „идоитщината“ с партийните субсидии. Кулеков добави към това и парите, които партиите са похарчили за последните парламентарни избори: „ГЕРБ – 2 857 000 лв., Коалиция за България – 1 825 000 лв., ДПС – 2 275 000 лв., Атака – 1 061 000 лв., ББЦ – 1 841 000 лв.

Във второто видео Иван Кулеков беше заснел обикновени българи, които по собствена инициатива са отишли да помогнат на хората в Мизия с храна, дрехи, играчки за децата. Хората в градчето обясниха пред камерата, че помощите са „от бедняка за бедняка“. Въпреки това добри хора успели да съберат 4 500 лв. за семейство, живеещо в крайна мизерия, с които им била закупена къща.

В последното видео жителят на Мизия Ивалин Илиев разказва, че му трябват най-малко 10 години, за да успее да оправи къщата си, дори и да има пари. Той обаче не очаква пари и дарения, а друго: „Виновника за тази работа – един ли е, двама ли са, трима ли… не само за Мизия. И за Аспарухово, и за Горни Лом, … Дайте в съда да го видя човека как стои, трепери и се поти… Дайте ги тия мизерници! Каква е тази правосъдна система, не ги ли е срам тези съдии и прокурори? Защо не ги съдят тия хора? Искам да видя човек, който трепери, да застане съдията и да каже: в името на народа, 25 години му даваме на тоя…“ Илиев смята, че за 5 века турците не са причинили на Мизия такива щети, каквито са причинили депутатите и другите политици. Той призова управляващите да свалят от стените си портретите на Левски и Ботев, защото няма как с това да излъжат хората. Главният прокурор Сотир Цацаров заявил пред жителите на Мизия, че язовирите във врачански окръг нямат никакво стопанско значение и обещал да намери виновника до 24 октомври.

На финала Ивалин Илиев каза, че след случилото се в Мизия и цялостното състояние на България в момента се чувства сякаш тялото му още е живо, но духът му е умрял.

Цялото предаване от 20 ноември 2014 г.