enbg

Антон Станков, 26 май 2015 г.

26.5.2015 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият правосъден министър Антон Станков. Той коментира сблъсъците между българи и роми в Гърмен, както и нещата, които каза за България бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей.

Антон Станков обясни, че конфликтът в село Гърмен има няколко разреза: „може да бъде разгледан като етнически – българи/цигани, може да бъде разгледан като религиозен – християни/мюсюлмани, като въпросните цигани са евангелисти, (…) а третият разрез е политическият – хубава теза излезе, че това са битки на крилата в ДПС“. За него изводът от случващото е, че държавата бездейства, а сблъсъците в Герман са я накарали да се задвижи. Според Слави конкретно заявените мерки не решават генералния проблем – че „държавата трябва да се изправи с цялата си мощ срещу грабителите, срещу нарушителите на закона, да въздаде справедливост и да защити онеправданите“.

Антон Станков обърна внимание на още няколко неща – сходствата между този конфликт и случилото се преди няколко години в Катуница, наближаващите местните избори и факта, че сблъсъците станаха по време на конфликта в Македония. Според него държавата в момента не поема отговорност. Освен това нейна е и вината за допуснатите незаконни строежи: „Не може едни граждани да имат право да строят само когато имат издадено право на строеж, а други да могат да строят когато и където си поискат“. Водещият добави, че държавата трябва да си влезе в ролята директно, а не да кокетничи с когото и да било, за да бъдат спечелени изборите от управляващите партии.

Бившият правосъден министър на България коментира и изказванията на бившия правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей. Тя заяви пред медиите, че България няма нужда от промяна на конституцията, за да се бори с корупцията. И още – че думите на Бойко Борисов, че вкарването на румънски политици в затвор е политическо гонение, доказват, че той няма никакво желание като министър-председател да се бори с корупцията. Антон Станков каза, че в разговорите за корупцията „винаги съществува подозрението, че механизмите за борба с корупцията могат да бъдат използвани в политическа посока за саморазправа с опоненти“. Той даде примери с механизмите за избиране на главен прокурор в България, с „така наречената“ съдебна реформа у нас и с идеите за промени в Конституцията.

На финала на разговора Слави заяви, че тази есен ще направи всичко възможно да събере необходимите 500 000 подписа, за да се инициира референдум за промени в избирателната система в България.

Цялото предаване от 26 май 2015 г.