enbg

Тошко Йорданов и Иво Сиромахов за речта на новоизбрания президент Румен Радев

19.1.2017 | коментара

Тагове:

По повод речта на новоизбрания президент Румен Радев пред Народното събрание водещият Слави Трифонов разговаря със сценаристите Иво Сиромахов и Тошко Йорданов.

Според Иво Сиромахов речта на Румен Радев е като селфитата на Валери Божинов – също като тях буди недоумение. Припомняме, че в речта си новият президент изрази неодобрение към резултатите от проведения национален референдум, според които трябва да бъде въведена мажоритарна избирателна система в два тура и държавната субсидия за партиите да бъде намалена на 1 лев за глас (б.а. До този момент става ясно, че Радев е по-скоро за смесена избирателна система и за не толкова драстично намаляване на субсидиите). Сиромахов смята, че Румен Радев не е писал сам речта си и че съветниците му допускат „опасна грешка“: „Всеки политик трябва да знае, че тръгне ли веднъж срещу народа си, е загубен“. Сценаристът дори не е убеден, че изразените в речта тези са лични тези на Румен Радев. „От уважаван летец в българската авиация Румен Радев се превръща в стюардеса на самолет, пилотиран от Корнелия Нинова“, заключи Иво Сиромахов.

Тошко Йорданов заяви, че президентът не трябва да тълкува какво е решил българският народ. „Българският народ е взел решение каква избирателна система иска и президентът не е някакъв шаман, който да тълкува какво са искали да кажат хората или какво на него му се иска“, каза сценаристът и допълни: „Има решение на българския народ и цялата верига е длъжна да изпълнява, защото те са наши служители“. Според него само в абсолютната монархия народът може да поиска нещо и монархът да благоволи или да не благоволи да го приеме. Тошко Йорданов стигна и по-далеч в коментара си: „В момента имаме парламент от национални предатели и имаме президент, който в случая днес се държа като национален предател. Когато народът иска нещо, а ти не изпълниш желанието на нацията, какъв си?“

В края на разговора сценаристите направиха и прогнози какво ще случи оттук нататък. Според Иво Сиромахов следващият парламент, избран по старите изборни правила, ще бъде по-лош от настоящия. Тошко Йорданов пък смята, че следващ парламент, избран по правила, които хората не искат, ще бъде нелегитимен. „Ако това продължава по този начин, след това се стига до революционни действия на хората – в крайна сметка става това, което те искат, само че по един доста по-груб начин“, завърши със своята неоптимистична прогноза Тошко Йорданов.

В разговора със сценаристите Слави Трифонов още веднъж отбеляза, че президентът Радев не е достойният и морален човек, който му е гостувал в Шоуто преди осем години. Слави Трифонов заяви, че е очаквал от Румен Радев, който е избран от хората, да подкрепи решението на именно тези хора.

Цялото предаване от 19 януари 2017 г.